Fugida massiva

Vídeo | Violentes protestes a la fàbrica més gran d’iPhone a la Xina per les mesures anticovid

Imatges que circulen per les xarxes mostren treballadors marxant per una carretera a ple dia

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Sembla que han esclatat protestes de gran envergadura a la planta de Foxconn a Zhengzhou (centre de la Xina), la fàbrica de telèfons iPhone més gran del món, segons mostraven imatges que circulaven dimecres a Weibo i Twitter.

Els vídeos publicats en aquestes plataformes mostraven treballadors marxant per una carretera a ple dia, alguns de confrontats per una fila de persones amb vestits de protecció sanitària i policia antiavalots.

En una altra gravació en directe es veuen desenes de treballadors que s’enfronten de nit amb agents de policia i criden: «¡Defensem els nostres drets, defensem els nostres drets!»

Una foto feta de dia mostra les restes calcinades d’una porta, aparentment cremada de nit.

Sembla que l’etiqueta a Weibo «Disturbis a Foxconn» va ser censurada dimecres al migdia, tot i que algunes publicacions amb referència a aquestes protestes continuaven en línia.

Foxconn és el contractista industrial més important d’electrònica i acobla dispositius per a múltiples marques internacionals.

La principal subcontractista d’Apple va experimentar un augment de casos de covid-19 a la seva planta de Zhengzhou en mesos recents i va decidir confinar el vast complex industrial per evitar l’entrada del virus.

Treballadors espantats van començar a deixar el lloc massivament a peu, queixant-se també de les precàries condicions a la fàbrica, que ocupa centenars de milers d’operaris.

Foxconn és el primer ocupador privat de la Xina, amb un milió de persones treballant a 30 fàbriques i instituts d’investigació repartits pel país.

Notícies relacionades

La planta de Zhengzhou és la joia de la corona de la firma taiwanesa, amb una producció de telèfons iPhone que no es dona en cap altre lloc.

L’empresa no va respondre a les peticions de comentaris de l’AFP.