Guerra a l’est d’Europa

Moscou admet l’estratègia d’assetjament imparable contra infraestructures ucraïneses per doblegar Kíiv

Ucraïna recupera lentament el subministrament de llum, aigua i calefacció després de la dura ofensiva de dimecres

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: Última hora de la invasió de Putin, en directe

Moscou admet l’estratègia d’assetjament imparable contra infraestructures ucraïneses per doblegar Kíiv

GENYA SAVILOV

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ucraïna recuperava aquest dijous a poc a poc el subministrament de llum, aigua i calefacció que es van veure interromput la vigília a causa de la nova onada d’atacs russos a diferents punts del país, en un moment en què les temperatures comencen a estar sota zero. En total, 11 regions van patir una apagada total i «milions de ciutadans es van quedar sense electricitat», segons les autoritats de Kíiv.

L’oficina del president Volodímir Zelenski va informar que totes les regions tornen a rebre subministrament elèctric, tot i que no ha arribat a tots els clients alhora. El Govern va prioritzar les infraestructures considerades crítiques i va demanar paciència als ciutadans afectats. Zelenski també va demanar que les Nacions Unides castigui Rússia pels bombardejos contra infraestructura civil.

Les autoritats van desplegar uns 4.000 punts d’emergència en què la població es pot connectar a la xarxa i escalfar-se, segons l’agència de notícies UNIAN. A més, les tres centrals nuclears sota control de Kíiv van tornar a ser connectades a la xarxa i era previst que aviat tornessin a proveir les llars privades d’electricitat. Es tracta de les centrals de Khmelnitski i Rivne (oest) i Pivdennoukrainsk (sud), que van ser desconnectades pel sistema de protecció automàtica després dels atacs a nombroses instal·lacions elèctriques. A més, la planta de Zaporíjia, controlada per Moscou, va ser posada en «règim fred».

«Catàstrofe nuclear»

«Per primera vegada en 40 anys d’història de la indústria ucraïnesa d’energia nuclear es van apagar tots els reactors nuclears del país», va assenyalar el president de la companyia estatal ucraïnesa Energoatom, Petró Kotin, que va condemnar les «accions criminals de (el president de Rússia, Vladímir) Putin i els seus còmplices, que estan empenyent la humanitat al caire d’una catàstrofe nuclear».

Rússia va negar aquest dijous haver portat a terme atacs contra Kíiv i va responsabilitzar dels danys a la capital ucraïnesa míssils disparats per les defenses antiaèries del país eslau. Ucraïna «té l’oportunitat de resoldre la situació, complir les demandes de Rússia i, com a resultat, acabar amb qualsevol possible patiment de la població civil», va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Minar Kíiv

Notícies relacionades

Des de principis d’octubre, Rússia ha llançat importants ofensives aèries un cop per setmana contra objectius energètics a tot Ucraïna amb la missió d’inutilitzar la xarxa elèctrica del país. Moscou va admetre aquest dijous que, davant la impossibilitat de doblegar l’enemic al camp de batalla, està portant a terme intensos atacs contra infraestructura bàsica per minar la capacitat de lluita de Kíiv i empènyer-la a negociar. Ucraïna afirma que aquests atacs busquen fer mal a civils, per la qual cosa es poden considerar crims de guerra.

L’ONU, per la seva banda, va alertar que l’última onada d’atacs russos pot desencadenar un hivern «catastròfic» per a milions de persones que podrien trobar-se sense electricitat, calefacció ni aigua.