Atac informàtic

Un atac cibernètic rus colpeja la web del Parlament Europeu després de declarar Rússia com a Estat terrorista

El portaveu de la cambra europea assegura que es tracta d’una agressió «exterior» que ha paralitzat l’accés a la seva pàgina web amb «alts nivells de trànsit de la xarxa externa», un atac conegut com a DDoS

Un atac cibernètic rus colpeja la web del Parlament Europeu després de declarar Rússia com a Estat terrorista

EFE / Erdem Sahim

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un atac cibernètic ha paralitzat l’accés a la pàgina web del Parlament Europeu poques hores després que la majoria de la cambra hagi aprovat per una àmplia majoria declarar Rússia com un Estat promotor del terrorisme. El grup de cibercriminals prorussos KILLNET ha reivindicat l’agressió.

El portaveu de l’Europarlament, Jaume Duch, ha confirmat que es tracta d’«impacte exterior a causa dels alts nivells de trànsit de la xarxa externa».

En llenguatge tècnic, aquest tipus d’atac es coneix com a Atac de Denegació de Servei Distribuït (o DDoS per les seves sigles en anglès), un mètode senzill i eficaç a què recorren els cibercriminals per bloquejar l’accés a una web determinada. Els atacants recorren generalment a xarxes de bots per organitzar grans fluxos d’informació cap a una única adreça IP, fent que sigui incapaç de respondre a l’elevat volum de peticions de connexió i bloquejant-ne així l’accés.

«Els equips del Parlament Europeu estan treballant per resoldre aquest problema al més aviat possible», ha afegit el també director general de comunicació de la cambra europea en un missatge en el seu perfil de Twitter.

Autoria prorussa

Notícies relacionades

Algunes informacions apunten que el grup de cibercriminals KILLNET, afí al Kremlin, hauria reivindicat l’autoria d’aquest atac. La presidenta del Parlament Europeu, la maltesa Roberta Metsola, ha apuntat en la mateixa direcció. «Això, després d’haver proclamat Rússia com a Estat patrocinador del terrorisme. La meva resposta: Glòria a Ucraïna», ha tuitejat.

Format a principis d’aquest any al caliu de la invasió russa d’Ucraïna, aquest grup d’activistes digitals prorussos és conegut per perpetrar atacs DDoS contra tant institucions governamentals com empreses privades. Anteriorment, KILLNET ha reivindicat haver realitzat atacs contra l’FBI, el gegant armamentístic nord-americà Lockheed Martin, el portal digital de governs com el del Japó o el de la República Txeca i fins i tot se sospita que va intentar torpedinar la celebració del Festival d’Eurovisió d’aquest any. L’Aliança dels Cinc Ulls, els serveis d’intel·ligència dels Estats Units, Austràlia, el Regne Unit, el Canadà i Nova Zelanda, va alertar a l’abril de les operacions d’aquest grup.