Guerra a Ucraïna

El Parlament Europeu declara a Rússia Estat patrocinador de terrorisme

La resolució adoptada per àmplia majoria reclama una novena ronda de sancions i la inclusió en la llista de terroristes de la UE del grup Wagner i el Regiment Especial Motoritzat 141

El Parlament Europeu declara a Rússia Estat patrocinador de terrorisme

PHILIPP VON DITFURTH

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Nou mesos després de l’inici de la invasió d’Ucraïna, el ple del Parlament Europeu ha adoptat una resolució en la qual declara Rússia Estat patrocinador del terrorisme pels seus deliberats atacs militars i atrocitats contra objectius civils, com infraestructures energètiques, hospitals, escoles i refugis, i la violació del dret internacional i humanitari que «equivalen a actes de terror» i «constitueixen crims de guerra». Tot i que no té caràcter vinculant i és més aviat simbòlic, el text –aprovat per 494 vots a favor, 58 en contra i 44 abstencions– llança un missatge rotund al país que dirigeix Vladímir Putin: el seu país és un Estat que «utilitza mitjans de terrorisme».

Al contrari del que passa als Estats Units, la Unió Europea no disposa d’un marc legal que li permeti declarar oficialment un país patrocinador del terrorisme. Els eurodiputats insten el Consell i els estats membre que estableixin el marc jurídic adequat i considerin la possibilitat d’incloure Rússia en l’esmentada llista. Això, sosté l’Eurocambra, desencadenaria una sèrie d’importants mesures restrictives contra Moscou i tindria profundes implicacions restrictives per a les relacions de la UE amb Rússia.

Mentre es treballa en aquesta via, la resolució urgeix el Consell a incloure en la llista de terroristes de la UE l’organització paramilitar russa Grup Wagner, al Regiment Especial Motoritzat 141, també conegut com Kadirovites, i altres grups armats, milícies i apoderats finançats per Rússia. A més, insten els Vint-i-set a continuar aïllant econòmicament Rússia i sumar un nou novè paquet de sancions als vuit adoptats fins ara. Els eurodiputats també volen que els estats membre previnguin, investiguin i persegueixin activament qualsevol elusió de les sancions actuals i que, juntament amb la Comissió Europea, estudiïn possibles mesures contra els països que intentin ajudar Rússia a eludir les mesures restrictives ja establertes.

Objectiu: aïllar Rússia

Notícies relacionades

Segons el parer dels eurodiputats, la UE no només ha de continuar treballant per aïllar Moscou a nivell europeu, també ha de promoure el mateix objectiu a nivell internacional, en instàncies i organismes com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. En aquest terreny, per exemple, consideren important reduir els llaços diplomàtics amb Rússia, reduir al mínim els contactes de la UE amb representants oficials russos i tancar i prohibir les institucions russes afiliades a l’Estat a la UE que difonen propaganda arreu del món.

«Des que Rússia va llançar la seva guerra total contra Ucraïna, l’hem condemnat en els termes més enèrgics, hem advocat per la imposició de fortes sancions de la UE a Rússia i hem demanat que es lluiti contra la impunitat enjudiciant Rússia pels seus crims de guerra, crims contra la humanitat i el crim d’agressió», ha explicat el vicepresident dels socialdemòcrates, el portuguès Pedro Marqués. Amb la resolució adoptada. els socialistes consideren que envien un fort senyal polític. «Està clar que Rússia vol fer impossible que la gent sobrevisqui a l’hivern sense calefacció, aigua corrent i electricitat. Es tracta ni més ni menys que de crims de guerra. Rússia ha de ser aturada i responsabilitzada. El vessament de sang ha d’acabar ara», ha reclamat.