Cimera del G-20

Xi i Trudeau escenifiquen les tensions entre la Xina i el Canadà

El dirigent xinès retreu al seu homòleg que divulgués públicament una conversa privada entre tots dos

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

«No és apropiat». El president xinès, Xi Jinping, va criticar durament el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, davant les càmeres a la cimera del G-20 a Bali (Indonèsia), un comportament públic inusual que podria complicar les relacions bilaterals, que ja són tenses des de fa temps.

Les imatges preses dimecres pels periodistes a Bali mostren Xi reprenent Trudeau, de manera cordial però ferma, després que suposadament es filtressin a la premsa els detalls d’una reunió que van mantenir tots dos dirigents el dia anterior.

El primer ministre canadenc va explicar que durant aquesta reunió va plantejar «la qüestió de la ingerència» xinesa després que Ottawa acusés Pequín d’interferir en els seus sistemes democràtics i judicials.

«Respecte mutu»

«Anar a dir als diaris el que vam comentar durant la nostra conversa no és apropiat», va dir Xi Jinping a Justin Trudeau, segons aquest vídeo d’aproximadament un minut publicat a Twitter.

En to tranquil i amb un somriure, el president parla en xinès i continua: «I, a més, no va ser així com es va desenvolupar la conversa». Els seus comentaris són traduïts a l’anglès per un intèrpret.

«Si hi ha sinceritat [de la seva part], llavors hauríem de tenir una discussió basada en el respecte mutu. Si no n’hi ha, és difícil esperar gaire cosa», argumenta Xi sobre el discurs de Trudeau.

Treball constructiu

Aparentment, el president xinès intenta acomiadar-se del primer ministre canadenc, però aquest últim respon, fins i tot abans d’escoltar la traducció dels comentaris de Xi Jinping. «Al Canadà creiem en el diàleg lliure, obert i franc, i això és el que continuarem fent», diu Trudeau en anglès.

«Continuarem buscant treballar junts de manera constructiva, però hi haurà coses en les quals no ens posarem d’acord», va afegir el mandatari nord-americà.

Amb les mans aixecades i planes davant ell, Xi Jinping va posar fi a la conversa i li va replicar amb calma en dues ocasions: «Depèn de vostè crear les condicions [necessàries per a la millora de les relacions]». Somrient, dona la mà al primer ministre canadenc i després tots dos donen per acabada la conversa.

«Diàleg franc»

Quan se li va preguntar sobre aquest vídeo durant una conferència de premsa, una portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Mao Ning, en va minimitzar l’abast. «El vídeo [...] contenia una breu conversa entre els líders dels dos països durant la cimera del G-20. Això és una cosa normal», va dir.

«No crec que això s’hagi d’interpretar com una crítica o una reprimenda per part del president Xi», va afegir Mao. «Tenir un diàleg franc no és un problema per a la Xina. Només esperem que aquest diàleg franc es basi en la igualtat i el respecte mutu, en lloc d’acusacions condescendents».

És «extremadament estrany» que els líders xinesos mostrin públicament el seu descontentament d’una manera tan «espontània», explica Chong Ja Ian, professor de Ciències Polítiques a la Universitat Nacional de Singapur. Segons ell, aquesta conversa entre els dos caps mostra que Xi Jinping «no considera Trudeau ni el Canadà interlocutors veritablement seriosos».

Llenguatge del cos

El to de l’intercanvi va ser similar al d’«una ‘gran’ potència dirigint-se a una de més petita», ha explicat Van Jackson, professor de Relacions Internacionals a la Universitat Victòria de Wellington, Nova Zelanda. .

«El llenguatge i la postura del senyor Xi no són inusuals, en privat, per a una conversa entre funcionaris del Govern que no estan en bons termes», afegeix Jackson. La reunió de dimarts entre Xi Jinping i Justin Trudeau va ser el primer diàleg cara a cara entre tots dos líders des del 2019.

La policia federal canadenca va indicar dijous passat que estava investigant suposades «comissaries» instal·lades il·legalment per la Xina al Canadà per controlar en particular els xinesos exiliats o expatriats.

Jocs agressius

Justin Turdeau també va dir la setmana passada que la Xina estava portant a cap «jocs agressius» després que l’emissora canadenca Global News informés sobre la interferència xinesa en el procés electoral del Canadà.

Notícies relacionades

Les relacions entre Pequín i Ottawa s’han deteriorat considerablement els últims anys, particularment després de l’arrest el 2018 per part del Canadà, a petició dels Estats Units, del director financer de Huawei, el gegant xinès de les telecomunicacions.

Malgrat una relativa relaxació després del seu alliberament l’any passat i el de dos canadencs que van ser arrestats en represàlia, les últimes setmanes s’han endurit les relacions.