Conflicte diplomàtic

Gir en el ‘cas Huawei’: El Canadà allibera la directiva Meng Wanzhou després del seu acord amb els EUA

  • La justícia nord-americana posa fi al procés contra la directora financera de la tecnològica, a qui reclamava per frau

  • Pequín deixa lliures els Michaels, els dos canadencs detinguts des del 2018 com a represàlia

Huawei CFO Meng Wanzhou arrives at China

Huawei CFO Meng Wanzhou arrives at China / JIN LIWANG (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els EUA, el Canadà i la Xina rebaixen la tensió sorgida a causa del ‘cas Huawei’. El Canadà ha posat en llibertat la directora financera de Huawei Meng Wanzhou després que aquesta arribés a un acord amb la justícia nord-americana per suspendre el procés judicial per frau contra ella i la companyia xinesa. Poc després de l’alliberament de Meng, la Xina va anunciar l’alliberament dels canadencs Michel Kovrig i Michael Spavor, coneguts popularmnent com ‘els Michaels’ al seu país, retinguts des del 2018 en el que va ser interpretat com una represàlia per l’arrest de Meng l’1 de desembre del 2018 al Canadà a petició dels EUA. La directiva de Huawei ja ha sortit del Canadà rumb a la Xina i els Michaels també volen rumb al Canadà.

El Govern de Justin Trudeau ha explicat en un comunicat que després de l’acord entre Meng i el Departament de Justícia dels Estats Units, el procés d’extradició de l’executiva xinesa queda conclòs i aquesta pot abandonar el país. «La jutge ha alliberat Meng Wanzhou de totes les seves condicions de la llibertat sota fiança. Meng Wanzhou és lliure per abandonar el Canadà», ha afirmat el Ministeri de Justícia canadenc.

Aquest comunicat es produeix poc després que els EUA informés al Canadà que havia retirat la seva petició d’extradició contra Meng i que la jutge Heather Holmes, del Tribunal Suprem de Colúmbia Britànica (Canadà), firmés l’ordre per acabar el procés contra la directiva. Les autoritats canadenques han aprofitat l’alliberament de Meng per criticar de forma encavalcada el sistema judicial xinès que a principis d’any va condemnar per espionatge dos ciutadans canadencs, Michael Kovrig i Michael Spavor. Spavor, un empresari especialitzat en el comerç amb Corea del Nord, a l’agost va ser sentenciat a 11 anys de presó. La sentència de Kovrig encara no s’ha fet pública.

Poc després del moviment dels EUA i el Canadà, Pequín ha deixat en llibertat Kovrig i Spavor, arrestats el 2018 per presumpte espionatge. Així ho ha anunciat Trudeau, que ha remarcat que «aquests dos homes han viscut una prova increïblement difícil durant els últims mil dies» i ha explicat que tots dos es troben en un avió de tornada al país. «Han mostrat força, perseverança i gràcia, i això ens ha inspirat a tots», ha dit el primer ministre.

L’acord amb els EUA

Notícies relacionades

D’altra banda, el secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, ha emès un comunicat en què celebra la decisió de la Xina d’alliberar els dos canadencs, que es trobaven detinguts de manera «arbitrària», segons Blinken. Els Estats Units han buscat l’extradició de l’executiva fins ara, ja que considera que va defraudar HSBC al mentir a l’entitat durant una reunió amb un alt càrrec del banc en què va parlar dels negocis que tenia Huawei amb l’Iran. No obstant, aquest divendres, el Departament de Justícia nord-americana va arribar a un acord amb Meng que implica que el país deixarà de demanar-ne l’extradició, per la qual cosa aquesta ha pogut abandonar el Canadà en un vol privat amb destinació a Shenzhen, on té la seva seu la companyia tecnològica. A canvi, la directora financera ha admès que va enganyar HSBC sobre els negocis de la companyia amb l’Iran, cosa que violava les sancions econòmiques imposades pels Estats Units contra el país centreasiàtic.

L’arrest de Meng va suposar un punt d’inflexió en les relacions de la Xina amb els Estats Units i el Canadà. Pequín sempre va rebutjar els càrrecs i va reiterar que la que és, a més, filla del fundador de la companyia, era víctima d’una persecució política.