Virus sense tractament

Vídeo | Preocupació a l’Índia: més de dos milions de vaques malaltes i 150.000 de mortes

Milers d’hindús es van llançar als carrers a Rajasthan per demanar accions urgents que salvin la vida d’aquest animal sagrat

3
Es llegeix en minuts

La propagació d’un virus que ja ha causat la mort de més de 150.000 vaques preocupa a l’Índia, al veure com una malaltia cutània sense tractament específic amenaça aquest animal sagrat per a l’hinduisme, i desferma la ira de molts.

Milers d’hindús ortodoxos es van llançar als carrers a l’estat del nord de Rajasthan el setembre passat per demanar accions urgents que salvin la vida d’aquest animal, al qual consideren una mare i que, a més, porta a l’interior 330 milions de déus, després de divulgar-se imatges a escorxadors amb milers de vaques mortes.

La protesta, que va acabar amb enfrontaments amb la Policia, la van protagonitzar en bona mesura militants del partit nacionalista hindú Bharatiya Janata Party (BJP), la formació del primer ministre indi, Narendra Modi, que en culpava l’opositor govern regional.

El culpable és un brot de dermatosi nodular contagiosa que ja ha infectat més de 2 milions de vaques i n’ha matat més de 150.000, segons va confirmar a Efe el comissionat adjunt del Departament de Cria d’Animals i Productes Lactis de l’Índia, Sujit Nayak.

Aquesta malaltia la causa un provirus i és considerada endèmica a diverses zones de l’Àfrica. Pot causar la mort d’animals bovins, tot i que l’impacte més important està més associat amb una disminució de la fertilitat i de la producció de llet.

La malaltia apareix com a nòduls a la pell de l’animal, principalment al cap, extremitats, braguer i genitals, que degeneren més endavant en ferides profundes. El seu contagi a través de vectors com els mosquits augmenten durant els períodes de pluja.

A la recerca d’una vacuna

La falta d’una vacuna que contribueixi a frenar l’expansió d’aquest virus va portar les autoritats sanitàries a administrar provisionalment la vacuna cabruna, que s’aplica a cabres i ovelles, i l’eficàcia de la qual voreja el 80%, segons va explicar a Efe el director adjunt de l’Institut d’Investigació Veterinària (IVRI), K. P. Singh.

D’aquesta manera, «si les vaques vacunades s’infecten, només mostraran símptomes lleus» i es guanyarà temps fins que es desenvolupi un sèrum autòcton específic, que es presumeix estarà llest d’aquí entre tres i sis mesos, va assenyalar l’expert.

Singh va alertar que «es requereix un estudi detallat sobre aquesta malaltia», ja que el que es coneix «és insuficient» per determinar si es pot contagiar als humans o altres animals, tot i que si es brinda un tractament adequat i es vacunen les vaques, la taxa de mortalitat es redueix fins al 5-10%, va assegurar.

Falta d’atenció

Tot i que, una vegada més, el que ha tret a la llum aquesta malaltia és que, malgrat que les vaques són sagrades per a l’hinduisme, no se les cuida gaire i és habitual veure com deambulen esquelètiques entre el trànsit o pels carrers, i s’aturen a pastar entre les escombraries.

La societat «no està complint el seu deure de protegir la nostra mare vaca de la manera com se suposa que ho ha de fer», amb vaques «deambulant i buscant menjar en piles d’escombraries», va remarcar a Efe Prem Pandit, el principal sacerdot d’un temple hindú situat al mig d’una ‘gaushala’ o refugi de vaques.

Aquest refugi, situat al sud de Nova Delhi, dona menjar i assistència mèdica diària a més de 1.500 vaques rescatades dels carrers o adoptades pel centre quan, al deixar de produir llet i estar prohibit sacrificar-les, les famílies índies les abandonen.

Notícies relacionades

Gairebé totes les vaques d’aquest refugi han rebut la vacuna cabruna i de moment no han registrat cap brot de dermatosi nodular contagiosa, tot i que són conscients de la gravetat que podria causar que es desencadenés un brot al centre, sense infraestructures per aïllar les infectades.

Pocs «entenen la seva responsabilitat» de vetllar per la vida de l’animal més sagrat de l’Índia, «mentre que la resta són uns de descuidats», va lamentar el sacerdot.