RSF alerta que la crisi econòmica dels mitjans n’amenaça la llibertat

L’ONG avalua com a "dolentes" les condicions per poder exercir el periodisme a la meitat dels països del món

RSF alerta que la crisi econòmica dels mitjans n’amenaça la llibertat

Reporteros Sin Fronteras

1
Es llegeix en minuts
María Mondéjar Segovia

Els atacs a la premsa no són només físics. La falta de recursos econòmics i d’independència financera condemnen els mitjans de comunicació i els seus periodistes a un constant estat d’equilibrisme per mantenir la llibertat editorial. La concentració de la propietat, les pressions dels anunciants o dels accionistes i l’absència, restricció o assignació d’ajudes públiques són els principals causants d’aquesta problemàtica, conclou Reporters sense Fronteres (RSF) al seu informe Classificació Mundial RSF 2025.

Notícies relacionades

L’organització posa el focus del seu examen anual als mitjans en la situació econòmica, un aspecte que, adverteix, sol infravalorar-se. "Sense independència financera, no hi ha premsa lliure. Quan els mitjans de comunicació són econòmicament fràgils, es veuen arrossegats a la carrera per l’audiència, a costa de la qualitat, i poden ser presa dels oligarques o de responsables polítics que els instrumentalitzen", diu Anne Bocandé, directora editorial d’RSF. EUA (57è), Argentina (87è) o Tunísia (129è) són exemples de països on les dificultats econòmiques han provocat tancaments constants d’empreses periodístiques.

Segons l’informe, la situació de la llibertat de premsa a Espanya ha millorat. En el seu millor resultat de la història del rànquing, aconsegueix ascendir del lloc 30è al 23è, dels 180 països analitzats. Però aquest èxit no només es deu a les millores en indicadors com el polític o sociocultural, sinó també al deteriorament de la llibertat de premsa a la resta del món.

Temes:

Argentina Focus