RSF alerta que la crisi econòmica dels mitjans n’amenaça la llibertat
L’ONG avalua com a "dolentes" les condicions per poder exercir el periodisme a la meitat dels països del món

Els atacs a la premsa no són només físics. La falta de recursos econòmics i d’independència financera condemnen els mitjans de comunicació i els seus periodistes a un constant estat d’equilibrisme per mantenir la llibertat editorial. La concentració de la propietat, les pressions dels anunciants o dels accionistes i l’absència, restricció o assignació d’ajudes públiques són els principals causants d’aquesta problemàtica, conclou Reporters sense Fronteres (RSF) al seu informe Classificació Mundial RSF 2025.
L’organització posa el focus del seu examen anual als mitjans en la situació econòmica, un aspecte que, adverteix, sol infravalorar-se. "Sense independència financera, no hi ha premsa lliure. Quan els mitjans de comunicació són econòmicament fràgils, es veuen arrossegats a la carrera per l’audiència, a costa de la qualitat, i poden ser presa dels oligarques o de responsables polítics que els instrumentalitzen", diu Anne Bocandé, directora editorial d’RSF. EUA (57è), Argentina (87è) o Tunísia (129è) són exemples de països on les dificultats econòmiques han provocat tancaments constants d’empreses periodístiques.
Segons l’informe, la situació de la llibertat de premsa a Espanya ha millorat. En el seu millor resultat de la història del rànquing, aconsegueix ascendir del lloc 30è al 23è, dels 180 països analitzats. Però aquest èxit no només es deu a les millores en indicadors com el polític o sociocultural, sinó també al deteriorament de la llibertat de premsa a la resta del món.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"