Tractat START

Rússia i els Estats Units abordaran el desarmament nuclear a finals de novembre a Egipte

  • Els dos països discutiran les tensions internacionals derivades de la intervenció militar russa a Ucraïna

Rússia i els Estats Units abordaran el desarmament nuclear a finals de novembre a Egipte

MINISTERIO DE DEFENSA RUSO

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Washington i Moscou es preparen per mantenir converses bilaterals del 29 de novembre al 6 de desembre en el marc de la comissió bilateral sobre el nou tractat START –per les seves sigles en anglès, Tractat de Reducció d’Armes Estratègiques– o START III, segons va indicar aquest dijous el viceministre rus d’Exteriors, Serguei Riabkov. «Encara tenim contactes amb els nord-americans, inclòs en el marc de l’anomenada comissió bilateral sobre el tractat START. Del 29 de novembre al 6 de desembre es farà una reunió al Caire», va assegurar al canal rus RTVi.

Aquesta trobada ve precedida per la reunió de dilluns passat a Ankara entre el director del Servei d’Intel·ligència Exterior de Rússia, Serguei Narixkin, i el director de la CIA, William Burns. En aquesta van conversar sobre el creixent risc nuclear i les tensions internacionals derivades de l’ofensiva militar russa sobre Ucraïna.  «El contacte el va iniciar la part nord-americana, es va portar a terme a través dels serveis especials. Els temes que s’hi van tractar són de caràcter delicat», va dir Riabkov. «El diàleg està funcionant, però no és de caràcter sistèmic (...) però no serem allà amb el nostre barret a la mà, els nord-americans necessiten el diàleg amb nosaltres tant com nosaltres el necessitem d’ells», va afegir.

El viceministre va explicar que s’està discutint amb els nord-americans «de manera tranquil·la i constructiva», tot i que va criticar que els països occidentals estan mirant d’acusar Rússia de voler utilitzar armes nuclears. «No importa com de ferms ens mantinguem en aquest tema, explicant les coses òbvies, estan mirant d’imputar-nos algunes intencions inexistents, cosa que és només un reflex del curs cap a la demonització de Rússia», va afirmar.

Sobre el possible ús d’armament nuclear, va dir que només és possible en alguns casos com «un atac contra nosaltres o els nostres aliats utilitzant armes nuclears o altres tipus d’armes de destrucció massiva» o «una situació en la qual l’existència mateixa del nostre Estat és amenaçada».

 

Nous acords

Notícies relacionades

El tractat START III per a la reducció de l’armament nuclear no és una iniciativa nova. Ja l’any 1997 es va intentar arribar a un nou acord Washington-Moscou per reduir els caps nuclears. En aquell moment la Duma (la Cambra baixa russa) va rebutjar la ratificació d’aquest acord i les relacions entre els dos països no passaven pel seu millor moment pels bombardejos de l’OTAN a Sèrbia i l’expansió de l’aliança transatlàntica a Europa de l’Est. Finalment es van firmar altres tractats en anys posteriors com el SORT (Tractat de Reduccions d’Ofensives Estratègiques) del 2003.

Aquest 2022 s’està preparant una nova comissió de l’START III, va confirmar la portaveu russa d’Exteriors, Maria Zakhàrova. La diplomàtica va indicar el dia 9 passat que aviat se celebrarà una comissió de l’START III i que en aquest àmbit no s’ha aturat el diàleg amb la part nord-americana, tant pel que fa a l’intercanvi de documents com a altres canals de comunicació encara existents. Va insistir que aquest procés no és de negociació, sinó de «treball pràctic i constant» que realitzen les parts en el marc del compliment del pacte.