Entrevista

Iuri Felshtinski, expert en el servei secret rus: «Hi ha moltes similituds entre Hitler i Putin»

Iuri Felshtinski, expert en el servei secret rus: «Hi ha moltes similituds entre Hitler i Putin»

EL PERIÓDICO

7
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Iuri Felshtinski, historiador rus-nord-americà i expert en l’evolució del servei secret rus des de l’inici del segle passat fins als nostres dies, dibuixa en el seu llibre –‘Ucrania, la primera gran batalla de la tercera guerra mundial’ (Deusto)– un panorama, com a mínim, inquietant sobre l’evolució de la guerra que Vladímir Putin lliura contra el poble ucraïnès. Viu als EUA des del 1978.

¿La guerra d’Ucraïna és el primer capítol d’un conflicte a escala mundial?

Crec que el 24 de febrer del 2022 va ser l’inici de la tercera guerra mundial. Som en el nou 1 de setembre del 1939 –invasió alemanya de Polònia–. La mobilització (de reservistes) del 21 de setembre del 2022 va ser la tercera mobilització en la història dels segles XX i XXI de l’URSS, primer, i Rússia, després. És molt similar a les dues mobilitzacions precedents del juliol del 1914 (abans de la primera guerra mundial) i del 23 de juny del 1941 (quan Hitler va atacar l’URSS). Les declaracions polítiques que surten de Rússia sonen més i més agressives cada dia. Putin declara obertament que està considerant utilitzar armes nuclears. Així que, crec que sí, ja estem en la tercera guerra mundial.

¿Si, tal com assegura en el seu llibre, ja ha començat la tercera guerra mundial, som conscients del moment en què ens trobem? ¿El podem evitar?

Per desgràcia, el rellotge continua corrent. L’única manera d’evitar una tercera guerra mundial a gran escala és guanyar aquesta guerra mentre es desenvolupa a les fronteres ucraïneses. Si els ucraïnesos perden, Putin seguirà endavant. Per tant, per evitar la propagació d’aquesta guerra, els ucraïnesos han de tenir una victòria decisiva sobre Rússia. Però, per aconseguir-ho, Occident els ha de donar les armes que necessiten i, el que és encara més important, els ha de donar permís per atacar en territoris enemics, és a dir, Rússia i Bielorússia. Cada dia, per desgràcia, ens acosta més a la guerra a gran escala.

¿Ha sigut Occident suau amb Rússia durant els últims anys, especialment després de l’annexió de Crimea? Sosté en el llibre que les sancions contra Rússia arriben 10 anys tard.

Sí, per descomptat. Això és tan obvi que afirmar-ho avui és una simplificació massa ingènua. Si Occident hagués reaccionat a les annexions del 2014 amb la decisió que veiem ara, no hi hauria hagut un atac a Ucraïna el 24 de febrer del 2022. I si Occident hagués reaccionat de manera similar a la invasió russa de Geòrgia el 2008, no hi hauria hagut annexió de Crimea el 2014. Però això és el mateix que dir: si la Gran Bretanya i França s’haguessin enfrontat a Hitler a Munic el 1938 en lloc d’entregar-li Txecoslovàquia, no hauria tingut lloc la segona guerra mundial. Podria ser així, però ara és massa tard per discutir això i tots aquests errors han passat a formar part de la història.

Afirma que, si Donald Trump guanya les eleccions el 2024, serà determinant per a Putin. ¿Per què?

Trump va proclamar en la seva anterior campanya presidencial que l’OTAN estava obsoleta i que Europa havia de defensar-se per si mateixa en lloc de tenir l’ajuda dels Estats Units. Va adduir dues raons principals: la financera i l’estratègica, i va afirmar que l’enemic dels EUA és la Xina, no pas Rússia. El problema és que per a Trump això no és més que l’excusa per ajudar Putin, del qual mai ha dit una sola paraula crítica, ni tan sols ara. La naturalesa de l’admiració de Trump per Putin és molt sospitosa i una espècie de misteri. Això podria estar relacionat amb el suport financer rus a Trump el 2015 durant la seva campanya presidencial. També podria tenir a veure amb el material de kompromat (terme rus per descriure els materials comprometedors sobre un polític o una altra figura pública) que el FSB (successor del KGB) té contra Trump. Però, sigui el que sigui, sembla que Trump recolzaria Putin per tots els mitjans i mai recolzarà Europa en aquest conflicte amb Rússia. Trump és l’última esperança de Putin, ja que aquest sap que, si Trump arriba a ser president, es retirarà dels assumptes europeus i deixarà Europa sola contra ell. Això és exactament el que vol Putin.

¿Per què creu que Putin només pot ser detingut per la força? ¿Quina classe de força?

Tot Occident ha mirat de ser amable amb Putin, Occident ha mirat d’‘entendre’ Putin (el 1999 durant la guerra de Txetxènia i el 2008 durant la invasió russa de Geòrgia), Occident ha tancat els ulls als actes de Putin (el 1999 en la guerra de Txetxènia, el 2008 durant la invasió de Geòrgia i el març del 2014 en la invasió de Crimea). Això ha conduït a la guerra a gran escala contra Ucraïna el 2022. ¿S’ha detingut Putin a Ucraïna? Sí, fins ara, després de vuit mesos de lluita, ha sigut detingut per l’Exèrcit ucraïnès, armat per Occident. Per la força i només per la força. Però la guerra no ha acabat i el pitjor podria no haver arribat encara. Putin està mirant de mobilitzar un nou Exèrcit i procedir a l’ocupació d’Ucraïna. Els seus objectius estratègics no s’han alterat; només el marc temporal i la durada.

¿Per què diu que Rússia, en l’actualitat, s’assembla a l’Alemanya nazi del 1939?

El que dic és que el 24 de febrer del 2022, quan Rússia va envair Ucraïna, podria ser el 1 de setembre del 1939. Abans de l’1 de setembre del 1939, Hitler no va matar gaire gent i va unir els alemanys en un sol estat gairebé sense força. Segons aquests càlculs, Putin probablement va matar més persones abans del 24 de febrer del 2022, si comptem els assassinats durant la segona guerra de Txetxènia, la guerra de Geòrgia l’agost del 2008 i la guerra del 2014-2022 a la regió del Donbass, a l’est d’Ucraïna. Els alemanys recolzaven públicament o silenciosament Hitler. L’oposició era comparativament petita. També veiem a Rússia el suport a la gestió de Putin. És massa aviat per fer prediccions. Però les tendències són molt perilloses i hi ha moltes similituds entre el que Hitler estava fent abans del setembre del 1939 i el que Putin estava fent abans del febrer del 2022.

Afirma que la història es dividirà entre l’abans i el després del 24 de febrer del 2022.

Hitler no tenia armes nuclears. Putin les té. El món en el qual vivim ara va canviar dramàticament el 24 de febrer del 2022, no només perquè Putin va començar la gran guerra a Europa (per primera vegada des del 1945), sinó també perquè està pensant en la possibilitat d’utilitzar armes nuclears. Ens posa a tots en un gran perill. Veurem què passa amb Rússia, amb Ucraïna i amb la resta d’Europa i del món. Però, passi el que passi, el 24 de febrer del 2022 serà una data que tots recordarem tan bé com recordem l’1 de setembre del 1939.

¿Considera que és possible restaurar l’imperi rus, tal com anhela Putin?

No, això no és possible. Els esperits caiguts no es poden restaurar. No en tenim ni un sol exemple en la història de la humanitat. El problema és que Putin no ho sap, perquè no coneix la història i no creu en l’aprenentatge, i creu sincerament que és possible restaurar un imperi per la força militar. També considera que el seu destí és restaurar-lo.

Notícies relacionades

¿Pensa que la Xina es podria involucrar en un conflicte mundial al costat de Rússia?

No soc un especialista en la Xina. Però la meva impressió és que la Xina mai ajudaria Rússia en la guerra de Putin contra Europa. L’aliança militar entre Rússia i la Xina és impossible, segons la meva opinió. ¿És possible l’enfrontament entre la Xina i els Estats Units? Pot ser, però encara no estem davant aquest problema; probablement no ho estiguem fins d’aquí diverses dècades. A més, la Xina, a diferència de Rússia i Putin, va aprendre les lliçons de la segona guerra mundial. Mira de dominar el món, no a través d’una invasió militar, sinó a través de l’expansió econòmica i la dominació. Això no és el mateix que fer una guerra.