Musk comparteix a Twitter un rumor sobre l’atac al marit de la demòcrata Nancy Pelosi

Musk comparteix a Twitter un rumor sobre l’atac al marit de la demòcrata Nancy Pelosi

Shannon Stapleton

2
Es llegeix en minuts

Elon Musk s’ha fet ressò aquest diumenge a Twitter d’un rumor sobre l’agressió al marit de la líder demòcrata del Congrés nord-americà Nancy Pelosi, agitant els temors que la seva compra de la xarxa social faci créixer els discursos d’odi i la desinformació a la plataforma.

«Hi ha una petita possibilitat que les aparences enganyin», va escriure el magnat amb referència a l’atac a Paul Pelosi, amb un missatge que redirigia al web conservador Santa Monica Observer, que va difondre informació no verificada sobre l’incident.

Aquest mitjà ja ha publicat teories conspiradores i informació falsa en el passat, segons el diari ‘Los Angeles Times’.

Paul Pelosi va ser agredit a casa seva a San Francisco divendres per un home amb un martell, que suposadament en realitat buscava Nancy Pelosi. El marit de la congressista va patir una fractura de crani i continua hospitalitzat.

Musk va escriure el seu tuit, que posteriorment va ser eliminat, en reacció a un altre de l’excandidata presidencial demòcrata Hillary Clinton criticant les teories conspiradores promogudes pel Partit Republicà.

«El Partit Republicà i els seus portaveus ara propaguen regularment discursos d’odi i teories de la conspiració completament boges», havia tuitejat Clinton, també ex secretària d’Estat. «És impactant, però no sorprenent, que la violència sigui el resultat».

La reacció de Musk va suscitar al seu torn una sèrie de comentaris.

«Clinton: les teories de la conspiració estan matant gent i no hauríem d’amplificar-les. L’amo de Twitter: ¿Però ha considerat aquesta teoria de la conspiració?», ha escrit el politòleg de la Universitat de Denver Seth Masket, després del tuit de Musk, que va marcar com inapropiat per a la xarxa social.

L’excèntric cap de Tesla i SpaceX ha afirmat en reiterades ocasions que vol fer de Twitter una mena d’àgora digital, on tothom siguin lliure d’expressar-se.

Tanmateix, buscant tranquil·litzar els seus anunciants després de la compra, es va comprometre a dotar l’empresa d’un «consell de moderació de continguts» per prendre decisions.

Malgrat aquestes declaracions, pocs dies després del canvi d’amo, la xarxa social és objecte de campanyes coordinades de trols que volen posar a prova la seva política de moderació, va dir el cap de seguretat de Twitter.

«Durant les últimes 48 hores, hem vist un petit nombre de comptes publicar una tona de tuits que inclouen insults i altres termes despectius», va dir el gerent d’integritat de la plataforma, Yoel Roth.

Notícies relacionades

«Per donar una idea de l’escala: més de 50.000 tuits que van utilitzar repetidament un insult en particular provenien de només 300 comptes», va assenyalar. «Gairebé tots» aquests comptes són falsos, va assegurar.

Roth va reiterar que «el discurs d’odi no té cabuda» a Twitter ja que les polítiques de moderació de la xarxa no han «canviat», i que l’empresa està prenent mesures per «aturar qualsevol esforç organitzat per fer que la gent cregui el contrari».