Drets humans

Iran: nit de violència, enfrontaments i repressió després dels 40 dies de la mort de Mahsa Amini

El país persa ha viscut una jornada de protestes multitudinàries i una forta resposta estatal un mes i mig després de l’assassinat de la jove en mans de la policia de la moral

Iran: nit de violència, enfrontaments i repressió després dels 40 dies de la mort de Mahsa Amini

UGC

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

És de nit i, en el vídeo, gravat a la matinada d’aquest dijous a Teheran, centenars de persones criden a l’uníson: «¡Mort al dictador! ¡Mort al dictador!», clamen els manifestants. La protesta dura poc: al cap de poca estona, un grup de motocicletes s’acosta a la zona. En aquestes munten basijs, membres d’una organització paramilitar lleial al Govern de l’Iran. Els basijs són, en general, exconvictes ideològicament lleials al règim. 

Alguns basijs baixen dels seus vehicles, disposats a colpejar tothom qui tinguin davant. D’altres, des de les motos, aixequen els seus fusells, carregats amb granades encegadores i pots de gas pebre. Els manifestants corren; les explosions retrunyen. Les motos persegueixen els retardats.

Amb aquesta escena –i amb desenes més, totes semblants– s’han omplert aquest dijous al matí les xarxes socials iranianes després d’una nit de protestes violentes i enfrontaments contra les autoritats per tot el país. Aquest dimecres va marcar els 40 dies des de la mort de Mahsa Amini, la jove kurdoiraniana que va morir presumptament en mans de la policia de la moral del país després de ser detinguda per portar el vel islàmic «incorrectament».

Segons marca la tradició persa, els familiars i pròxims a un mort es reuneixen als 40 dies de la mort d’aquesta persona per recordar el difunt. Milers de persones es van desplaçar aquest dimecres a la ciutat de Saqqez per honrar Amini davant la seva tomba.

Aquesta manifestació va ser reprimida amb gasos lacrimògens i foc real. Després de la de Saqqez, les protestes es van escampar per tot el país ja entrada la nit. «Després d’algunes nits de silenci, aquesta matinada els sorolls de trets estaven per tots costats», ha dit un resident anònim de la província kurda al mitjà iranià dissident IranWire, amb reporters dins de l’Iran però amb base a Noruega.

En un altre vídeo amb data aquest dimecres es veu com un manifestant es llança —puny al capdavant– contra un basij que, amb la seva escopeta ja carregada, es disposa a disparar en l’aire. El repunt de violència d’aquest dimecres i dijous arriba després d’un parell de setmanes en què les manifestacions havien perdut manxa i ferocitat als carrers, i eren els estudiants d’institut i universitaris els que portaven la veu cantant en el moviment de protesta.

De fet, l’Estat Islàmic (EI) va aprofitar la data per atacar un santuari xiïta a la ciutat de Shiraz. En l’atac, realitzat per tres homes armats amb fusells, van morir 15 persones, entre els quals hi ha nens. Segons el Govern iranià, dos dels assaltants van ser abatuts, mentre que el tercer es va escapar del lloc. 

Un espanyol, entre els detinguts

Notícies relacionades

Un espanyol, entre els detingutsSegons recomptes d’organitzacions de drets humans, prop de 250 persones –una trentena, menors d’edat– haurien mort per la repressió policial contra les protestes des de la mort de Mahsa Amini el 16 de setembre passat. Hi ha, a més, milers de detinguts, entre els quals hi ha el viatger espanyol Santiago Sánchez, de 41 anys, que va desaparèixer fa tres setmanes durant el seu viatge des d’Espanya a Qatar, on començarà a finals de novembre el Mundial de futbol.

Segons les autoritats iranianes, Sánchez va ser detingut el 2 d’octubre per haver visitat la tomba d’Amini a Saqqez, el mateix dia en què va entrar a l’Iran des del Kurdistan iraquià.