Crisi al país asiàtic

La rebel·lió per la repressió a l’Iran arriba als instituts

  • Després de la mort d’una jove menor durant les protestes, les estudiants de batxillerat i institut del país persa s’han aixecat en defensa de les manifestacions

La rebel·lió per la repressió a l’Iran arriba als instituts

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La Nika, una jove iraniana de 16 anys, havia de fer els 17 diumenge passat. Però la noia, cabell curt i negre, ble clar i estil punk va desaparèixer a finals del setembre, una tarda, quan va sortir a unir-se a les protestes a l’Iran contra l’assassinat fa tres setmanes de Mahsa Amini en mans de la policia de la moral.

El cos sense vida de la Nika va aparèixer aquest dimarts en un dipòsit de cadàvers de Teheran. Però al cap de poc va desaparèixer una altra vegada. La seva família assegura que el Govern iranià se la va emportar per enterrar-la en un lloc secret, sense funeral. El motiu és simple: evitar més tensions i amagar el nombre de morts. Aquesta onada de protestes va començar justament en el funeral de la jove Amini, el 17 de setembre passat. 

La mort i desaparició de la Nika ha encès més els ànims. Des de les notícies de la seva mort, estudiants d’institut del país s’han afegit a les protestes, que fins ara havien sigut comandades per universitaris, en vaga des de la setmana passada.

Les xarxes iranianes s’han omplert de vídeos d’estudiants d’institut traient-se el vel, escrivint eslògans revolucionaris a les pissarres, fent fora un director d’escola del recinte i fins i tot acovardint a crits un membre de les forces Basij, el cos paramilitar iranià al càrrec de reprimir les protestes violentament. Aquest cos està format per policies radicals i per antics criminals afegits a la causa.

Forces estrangeres

Forces estrangeresIran, que assegura que la mort de la jove Amini sota custòdia policial va ser per una aturada cardíaca –fet negat per la família de la noia de 22 anys– també tira pilotes fora respecte a les protestes. Dilluns, l’aiatol·là Jameneí va parlar per primera vegada des de l’inici de les manifestacions, i va responsabilitzar Israel i els Estats Units

Aquest dimarts, el president iranià, Ebrahim Raisí, va repetir les seves paraules, però va assegurar que el seu Govern entenia les frustracions dels ciutadans que poden veure algunes «deficiències» en el funcionament de la República Islàmica

Però les veus crítiques amb les autoritats iranianes són cada vegada més fortes i més diverses, i els que clamen no són només els joves i les joves estudiants que han sortit als carrers. 

Notícies relacionades

«Ni els enemics estrangers ni l’oposició interna són capaços de convertir els carrers en escenaris de disturbis sense un context d’insatisfacció social. Negar aquest fet no ajudarà a calmar la situació», ha dit aquest dimecres a la seva editorial el diari ‘Jumhuri Eslami’, de línia dura i conservadora. ‘Jumhuri Eslami’ en persa significa «República Islàmica».

I, mentrestant, les xifres s’apilen. Segons recomptes independents la repressió policial en les protestes ha causat la mort de més de 130 persones, a més de milers de ferits i detinguts. La majoria de morts han tingut lloc a les regions de Sistan i i Balutxistan, a l’est del país i on hi ha presència majoritària de minories ètniques i religioses. Allà, afirmen organitzacions de drets humans, la policia reprimeix les manifestacions amb foc real.