Conflicte a l’est d’Europa

Les autoritats prorusses de les regions ocupades d’Ucraïna es preparen per a un «atac total»

  • Putin avisa que la possibilitat d’un conflicte global «continua molt alta» i insisteix a acusar Kíiv de planejar utilitzar una «bomba bruta»

Les autoritats prorusses de les regions ocupades d’Ucraïna es preparen per a un «atac total»

ALEXEI BABUSHKIN / SPUTNIK

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Els dirigents col·locats per Moscou de les regions ucraïneses ensenyen les dents. Les tropes russes estan preparades per a una nova ofensiva contra Kíiv, va advertir aquest dimecres el cap d’una representació de Lugansk Rodion Miroixnik en una entrevista amb l’agència estatal russa TASS. «Crec que els reforços i les noves reserves obtingudes amb la mobilització parcial, més la imposició de la llei marcial i la integració militar dels nous territoris, seran utilitzats per llançar un atac total contra el règim ucraïnès», va afirmar.

En la mateixa entrevista, aquest dirigent local va apuntar que la destrucció d’infraestructura crítica d’Ucraïna i la interrupció de les cadenes logístiques és una base per a «les futures victòries de les Forces Armades russes». Miroixnik també va tenir unes paraules per al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a qui va acusar d’estar «en nòmina de l’OTAN». I va considerar que un dels objectius dels Estats Units és «aïllar Rússia de tots els escenaris internacionals».

Des de l’oficialisme rus, a més, s’ha vinculat a les elits ucraïneses amb el satanisme, com és el cas d’Aleksei Pavlov, secretari assistent del Consell de Seguretat rus. Un altre home pròxim a Putin que va endurir el to és el governador de Txetxènia, Ramzan Kadírov, que diu que el conflicte russoucraïnès és «un gihad» i va demanar no fer presoners a Ucraïna. «Els cremarem, els cremarem vius. Odessa, Kíiv, Khàrkiv, tot Ucraïna és territori rus» va dir en un vídeo dimarts passat.

«Món multipolar»

El 19 de setembre, el president rus va anunciar la imposició de la llei marcial a les províncies ocupades. Això va formalitzar la situació que ja existia, a més d’enfocar l’economia de les regions limítrofes a proveir l’Exèrcit rus. En previsió de batalles intenses a la regió de Kherson, especialment després dels atacs amb míssils que van afectar el pont d’aquesta ciutat ucraïnesa, també es va demanar als civils que abandonessin el territori al més aviat possible.

Putin va declarar aquest dimecres que la possibilitat d’un conflicte global «continua molt alta, així com d’una guerra regional». Va assenyalar que el món està canviant per convertir-se en un «món multipolar però alguns membres de la comunitat internacional estan intentant protegir tant sí com no la seva hegemonia». «Estan emergint nous riscos i desafiaments per a la seguretat col·lectiva, que és principalment el resultat d’una forta escalada de la confrontació geopolítica», va afegir el president rus durant una reunió amb dirigents dels òrgans de seguretat i intel·ligència de la Comunitat d’Estats Independents (CEI), que engloba exrepúbliques soviètiques.

En aquesta trobada, Putin va insistir en els suposats plans d’Ucraïna de fer servir una «bomba bruta» per a «una provocació», un extrem que nega Ucraïna. Segons el dirigent, Kíiv «ha perdut de facto la seva sobirania» i «és governada directament des dels Estats Units», que la utilitza com un «ariet contra Rússia».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Serguei Surovikin, el comandant en cap de les forces russes a Ucraïna, va admetre que la situació és «difícil» a la regió de Kherson després dels avanços i contraofensives de Kíiv. A la rereguarda la situació tampoc és senzilla i des de diferents punts de la geografia russa els acabats de mobilitzar es queixen de la falta de material, com és el cas d’un vídeo de la regió de Moscou en què els soldats pregunten «on són els tancs».

El mateix Putin ha criticat la falta de provisions i ha afirmat que es necessita més ritme de treball en totes les àrees i una avaluació extremadament realista de la situació. «Això s’aplica no només directament a l’operació militar especial, això s’aplica a tot el nostre treball en gairebé totes les àrees».