Conflicte a l’est d’Europa

Rússia agita la por d’un atac radioactiu i acusa Ucraïna d’ultimar una «bomba bruta»

Kíiv nega les afirmacions de Moscou i Occident creu que es tracta d’un pretext per iniciar una escalada

Rússia agita la por d’un atac radioactiu i acusa Ucraïna d’ultimar una «bomba bruta»

YEVHEN TITOV

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa un parell de dies que Rússia agita la por a un atac radioactiu acusant Ucraïna de preparar-se per llançar una ‘bomba bruta’. Segons Moscou, Kíiv es trobaria en la «fase final» de fabricació. «Segons les informacions de què disposem, dues organitzacions ucraïneses tenen instruccions específiques per crear la denominada ‘bomba bruta’», va dir aquest dilluns el tinent general rus Ígor Kiríl·lov, responsable de radiacions, productes químics i biològics. Tant Kíiv com els seus aliats a Occident han rebutjat les acusacions i han considerat que es tracta d’un «pretext per a una escalada» del conflicte.

L’advertència de Kiríl·lov se suma a la realitzada la vigília pel ministre de Defensa del Kremlin, Serguei Xoigú, qui en una trucada amb homòlegs de França, els Estats Units i el Regne Unit els va expressar les seves preocupacions pel possible ús d’aquest tipus d’artefacte per part d’Ucraïna.

Una ‘bomba bruta’ no és una arma nuclear, sinó una bomba convencional embolicada en materials radioactius que es disseminen en forma de pols durant l’explosió.

Segons Kiríl·lov, l’objectiu de Kíiv és «acusar Rússia d’utilitzar armes de destrucció massiva a Ucraïna i llançar així una potent campanya antirussa al món».

«Absurdes» i «perilloses»

Notícies relacionades

Aquesta tesi ha sigut rebutjada tant per les autoritats del país eslau com pels seus aliats. El ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmitró Kuleba, ha afirmat que les declaracions de Moscou són «absurdes» i «perilloses», mentre que el president Volodímir Zelenski ha considerat que es tracten d’un pretext per «justificar una escalada». «Ningú es deixaria enganyar per un intent d’utilitzar aquesta acusació com a pretext per a una escalda. De manera més general, rebutgem qualsevol pretext per a una escalada per part de Rússia», van assenyalar París, Washington i Londres en un comunicat conjunt.

Així mateix, Ucraïna s’ha obert a una inspecció de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) perquè experts d’aquesta agència descartin sobre el terreny les sospites russes. Kuleba ha parlat aquest dilluns per telèfon amb el director de l’AIEA, Rafael Grossi, per convidar-lo «oficialment» a una missió «urgent». Grossi ha acceptat, segons Kuleba.