Nova legislatura

La dreta proposa Meloni com a cap de Govern en reunió amb Mattarella

La dreta proposa Meloni com a cap de Govern en reunió amb Mattarella

EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La coalició de dretes italiana, guanyadora de les eleccions, ha proposat avui la seva líder, la ultradretana Giorgia Meloni, com a cap de Govern davant el cap de l’Estat, Sergio Mattarella, en una reunió breu en què també han participat els seus socis, Matteo Salvini i Silvio Berlusconi.

«Tota la coalició s’ha presentat junta» i «en una declaració unànime ha proposat al president la indicació de la qual se subscriu per formar Govern», ha dit Meloni als mitjans a la sortida de la trobada amb el cap de l’Estat. Meloni, que està a un pas de convertir-se en la primera dona a ocupar la presidència de l’Executiu italià, ha ressaltat «la necessitat de donar a aquesta nació un nou govern com més aviat millor davant les moltes urgències nacionals i internacionals a què s’enfronta».

«Estem llestos, volem procedir en el mínim temps possible», ha afegit breument la líder de Germans d’Itàlia (FdI), el partit més votat en les eleccions del 25 de setembre, amb un 26%.

La trobada breu dels líders de la dreta amb Mattarella, d’11 minuts, i l’única declaració de Meloni, en representació de totes les forces de la coalició, assenyalen com és d’important una formació ràpida de l’Executiu, però també una mostra d’unitat després de les últimes tensions entre els seus membres.

Formació de Govern

Ara Mattarella ha de convocar Meloni per demanar-li la formació del Govern: ella acceptarà l’encàrrec «sense reserves» i tornarà davant el cap de l’Estat amb la llista d’integrants del seu Executiu, aquesta mateixa tarda segurament. La coalició sembla haver superat, almenys per ara, les tensions dels últims dies entre Meloni i Berlusconi, en particular després que aquest justifiqués la invasió russa d’Ucraïna.

En unes converses filtrades a la premsa, Berlusconi va assegurar haver reprès la seva amistat amb el president rus, Vladímir Putin, que segons ell li va regalar 20 ampolles de vodka i una «carta amabilíssima» pel seu aniversari, a més de culpar el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, de la guerra a Ucraïna.

Notícies relacionades

«Sobre una cosa he sigut, soc i seré sempre clara: pretenc guiar un Executiu amb una línia política exterior clara i inequívoca. Itàlia forma part, plenament i amb el cap ben alt, d’Europa i de l’Aliança Atlàntica», va avisar després Meloni. «Qui no estigui d’acord no podrà formar part del Govern, a costa de no formar el Govern», va dir.

Les paraules de Berlusconi han posat en un compromís el número dos del FI, Antonio Tajani, el nom que més sona com a futur ministre d’Exteriors, que aquest dijous va haver de reiterar en públic l’europeisme de la seva formació, el del seu líder i el seu propi després d’unes filtracions que, segons ell, van ser una «venjança».