Polèmiques declaracions

Berlusconi torna a justificar Putin i deixa en l’aire el Govern de Meloni

El magnat provoca un terratrèmol polític al defensar el president rus, segons gravacions filtrades per la premsa italiana

En un clima d’alta tensió, Meloni insisteix que Itàlia «és membre de ple dret» de la UE i de l’OTAN

Berlusconi torna a justificar Putin i deixa en l’aire el Govern de Meloni

ALEXEI DRUZHININ

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Silvio Berlusconi li està complicant la vida a Giorgia Meloni. L’amo de Mediaset, membre de l’aliança liderada per la líder de l’ultradretà Germans d’Itàlia, no para de provocar terratrèmols d’abast imprevisible. L’últim són dos àudios filtrats per l’agència La Presse aquesta setmana, quan Meloni es troba en la recta final de les seves negociacions per formar Govern. A les gravacions, se sent Berlusconi defensar obertament el president rus, Vladímir Putin, alhora que critica el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski. Una postura oposada a la que Itàlia i la Unió Europea han mantingut fins ara.

En l’àudio més recent, divulgat aquest dimecres, Berlusconi explica la seva versió de la invasió russa d’Ucraïna. «¿Saben com va ocórrer la cosa de Rússia? [...] El 2014 a Minsk, a Bielorússia, es firma un acord entre Ucraïna i les dues neocreades repúbliques del Donbass per a un acord de pau [...] però Ucraïna tira per terra aquest acord un any després i comença a atacar les fronteres de les dues repúbliques», afirma Berlusconi, d’acord amb la gravació.

«Llavors les dues repúbliques registren víctimes entre militars que assoleixen, segons em diuen, els 5, 6 o 7.000 morts. Arriba Zelenski i triplica els atacs [...] Les repúbliques, desesperades, envien una delegació a Moscou i aconsegueixen parlar amb Putin», afirma. «Diuen: ‘¡Vladímir, no sabem què fer, defensa’ns’. Ell és contrari a tota iniciativa, resisteix, pateix una forta pressió a tot Rússia. Llavors decideix inventar una operació especial: les tropes havien d’entrar a Ucraïna, arribar a Kíiv en una setmana, treure al Govern Zelenski, etcètera, i posar-ne un altre de ja elegit per la minoria ucraïnesa de persones bones i de sentit comú», continua.

Vodka i Lambrusco

Vodka i LambruscoArran d’aquest discurs, Berlusconi afirma que, segons ell, la guerra a Ucraïna s’està prologant perquè «des del tercer dia» Kíiv està rebent diners i armes dels països occidentals. Per això, aquest conflicte que havia «de ser una operació de dues setmanes, n’ha esdevingut una de 200 anys», explica. «Lamentablement, al món occidental no hi ha líders, ni a Europa ni als Estats Units», argumenta.

La filtració s’ha produït després que dimarts es divulguessin altres comentaris de Berlusconi sobre Putin, que inicialment el seu partit havia desmentit. Raó per la qual La Presse finalment va decidir dimarts a la nit difondre els àudios amb les afirmacions de Berlusconi, realitzades en una reunió que s’hauria portat a terme dilluns passat amb diputats del seu partit, Força Itàlia.

Notícies relacionades

Amb Putin, «he establert les relacions», se’l sent dir en aquesta primera gravació. Tant és així que, segons Berlusconi, fins i tot hauria rebut del president rus «20 ampolles de vodka i una carta molt dolça», per al seu aniversari, el 29 de setembre. I que, per això, ell també li hauria enviat a Putin «ampolles de Lambrusco i una carta igualment dolça». 

Incògnita Mattarella

El nou desenllaç suposa una pedra a la sabata al camí de Meloni cap a la formació d’un Govern liderat pel seu partit. La mateixa líder ultradretana s’ha apressat aquest dimecres a tornar a repetir que Itàlia «és membre de ple dret i amb orgull de la UE i d’Europa i de l’Aliança Atlàntica (OTAN)» una cosa que també ha visibilitzat la seva preocupació pels comentaris del seu soci polític. Però la incògnita més gran és com reaccionarà davant tot això el president de la República, Sergio Mattarella, que comença aquest dijous les consultes amb els grups per encarregar la formació de govern.