Itàlia

Mattarella comença dijous les consultes per formar govern a Itàlia

S’espera que Meloni rebi i accepti l’encàrrec ja divendres per sotmetre’s a la investidura la setmana vinent

Mattarella comença dijous les consultes per formar govern a Itàlia
2
Es llegeix en minuts

El president de la República d’Itàlia, Sergio Mattarella, començarà dijous la ronda de consultes amb els partits polítics per encarregar la formació del govern després de les eleccions generals, guanyades per la ultradretana Giorgia Meloni.

Les consultes tindran lloc al romà palau del Quirinale, seu de la Direcció de l’Estat, durant tota la jornada del dijous 20 d’octubre i divendres al matí, segons va informar la institució esmentada en un comunicat. Tot seguit s’espera que el president Mattarella encarregui la formació del nou Executiu, previsiblement a la cap dels Germans d’Itàlia, Meloni, que aspira a governar amb els seus socis Matteo Salvini, de la Lliga, i Silvio Berlusconi, de Força Itàlia.

Tal com dicta el protocol, segons el programa difós aquesta tarda, Mattarella rebrà en primer lloc, des de les 10.00 hora local, els nous presidents del Senat i de la Cambra dels Diputats, Ignazio La Russa i Lorenzo Fontana, per separat. Les consultes aniran de menor a més pes dels partits. Així, al migdia de matí dijous passarà el grup de les Autonomies, després el Grup Mixt, després Aliança Verda i Esquerra i en quart lloc els centristes Acció i Itàlia Viva. Seguiran el Moviment Cinc Estrelles i finalment, a les 19.00 hora local, serà el torn del progressista Partit Demòcrata, principal partit de l’oposició.

Mattarella, tanmateix, ha reservat divendres al matí, a partir de les 10.30 hora local (8.30 GMT), a la coalició de la dreta, guanyadora dels comicis i que de segur rebrà l’encàrrec de governar, al ser la majoria més factible.

L’aliança conservadora ha patit alguns moments de tensió en els últims dies, sobretot per les desavinences entre Meloni i Berlusconi, però no obstant han segellat una treva i promès que aniran junts al palau del Quirinale.

Meloni, cap d’una formació hereva del postfeixisme i que podria convertir-se en la primera dona a governar el país, fa dies que treballa en la llista de ministres que, en cas de rebre l’encàrrec de formar govern, presentarà a Mattarella. La intenció dels partits de dretes és que Meloni rebi i accepti l’encàrrec ja divendres o durant el cap de setmana per sotmetre’s a la investidura en el Senat i la Cambra de Diputats ja al començament de la setmana vinent.

Notícies relacionades

La ronda de consultes ha sigut convocada una vegada que el Parlament, el poder legislatiu, s’ha constituït del tot partint dels resultats de les eleccions generals de 25 de setembre, en les quals Meloni va ser la més votada, amb al voltant del 26% dels vots. Després de l’elecció de La Russa i Fontana al capdavant del Senat i de la Cambra baixa, respectivament, i una vegada conformats els diferents grups parlamentaris, aquest dimecres va ser el torn d’elegir els vicepresidents partint d’una sèrie d’acords polítics. Els vicepresidents de la Cambra de Diputats seran Fabio Rampelli de Germans d’Itàlia, Giorgio Mulé de Força Itàlia, Anna Ascani del progressista Partit Demòcrata i Sergio Costa del Moviment Cinc Estrelles.

Al Senat s’ha votat Maurizio Gasparri de Força Itàlia, Gianmarco Centinaio de la Lliga, Anna Rossomando del Partit Demòcrata i Mariolina Castellone del Cinc Estrelles. El centrista Tercer Pol, de Matteo Renzi i Carlo Calenda, va denunciar la seva exclusió del repartiment malgrat haver obtingut entorn del 7,5% dels vots en les eleccions.