Crisi al Regne Unit

La fórmula exprés per elegir el nou líder del Partit Conservador britànic

El divendres 28 d’octubre és la data límit per designar el substitut de Liz Truss

L’obligatorietat de comptar amb 100 nominacions fa difícil la possible candidatura de Boris Johnson

  • Multimèdia | Desgovern al Regne Unit: els despropòsits des de Thatcher fins a Truss

  • Liz Truss dimiteix després de sumir el Regne Unit en la seva pitjor crisi

La fórmula exprés per elegir el nou líder del Partit Conservador britànic

NIKLAS HALLE'N

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Partit Conservador ha ideat una fórmula exprés per elegir el seu nou líder. La nominació dels possibles candidats va quedar oberta la tarda d’aquest dijous i acabarà dilluns vinent a les dues del migdia. Cada candidatura haurà d’estar acompanyada per, almenys, un centenar de nominacions de diputats, això redueix potencialment a tres, com a màxim, el nombre de possibles seleccionats el 24 d’octubre. En cas de quedar dos candidats, «se sotmetrà a votació dels afiliats, via online, la decisió final». «Totes les etapes estaran concloses com a molt tard el 28 d’octubre», va assenyalar el president del Partit Conservador, Jake Berry, que amb el president del Comitè 1922, Graham Brady, s’encarrega de dirigir el procés. «Si hi hagués un únic candidat, no hi haurà vot de confirmació dels membres», va afegir. «Volem actuar amb rapidesa, i continuarem fent-ho perquè és el que l’estabilitat del país requereix».

L’exigència de 100 nominacions posa el llistó molt alt i evita la pèrdua de temps amb aspirants sense possibilitats. «Un candidat seriós, qualsevol que tingui una possibilitat realista de tirar endavant, ho pot aconseguir», va explicar Brady. Els nominats dilluns defensaran la seva designació, exposant el seu programa en presentacions que se celebraran a porta tancada. El Centre de Seguretat Cibernètica Nacional s’ha posat en contacte amb els organitzadors davant el temor de possibles intents d’interferència o sabotatge durant la competició.

Notícies relacionades

Al llarg del cap de setmana i durant el matí de dilluns es coneixeran els noms dels qui aspiren a succeir Truss. Molts d’ells seran els mateixos que es van presentar el juliol, quan Boris Johnson es va veure obligat a dimitir. És el cas de Rishi Sunak, l’exministre de Finances i multimilionari d’origen indi a qui Truss va vèncer i que havia advertit del desastre que suposaria l’estratègia econòmica de la seva rival. Després de la derrota no ha tornat a fer cap declaració, però els seus aliats han començat a agitar el seu perfil de nou. El mateix ocorre amb el grup de fidels de Boris Johnson, que asseguraven que l’ex primer ministre estava retornant del Carib per provar sort per segona vegada. Hi ha dubtes, tanmateix, que Johnson, molt popular entre les bases, pugui arribar als 100 suports que necessitaria entre els diputats, on desperta amors i fòbies. Johnson va al capdavant dels sondejos amb un 32% de vots, seguit de Sunak (23%), el ministre de Defensa, Ben Wallace (10%), i la líder de la Cambra dels Comuns, Penny Mordaunt (10%).

Incertesa

La Cambra de Comerç Britànica va demanar que l’elecció del tercer primer ministre del Regne Unit des de començament d’any es realitzi ràpidament. La dimissió de Liz Truss «significa que el Regne Unit s’enfronta ara a més incertesa, precisament quan es troba al cim d’una recessió». Amb l’augment dels preus de l’energia, la inflació i la falta de mà d’obra colpejant les empreses i tot el país, «els desafiaments que queden per endavant augmenten cada dia», adverteixen.