Crisi al Regne Unit

La UE espera que el pròxim líder del Regne Unit iniciï una etapa d’estabilitat

  • Els líders europeus manifesten la seva comprensió davant la crisi que viu el país, però reclamen un període d'assossec polític en un «context de guerra i tensió energètica»

La UE espera que el pròxim líder del Regne Unit iniciï una etapa d’estabilitat

PIROSCHKA VAN DE WOUW

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou terratrèmol a Downing Street, amb la dimissió de la primera ministra, Liz Truss, després de només 45 dies en el càrrec, es veu com una oportunitat per líders de diferents països del món per tornar l’estabilitat al Regne Unit. Així és com s’han manifestat obertament dirigents de la Unió Europea (UE) com el francès Emmanuel Macron o l’irlandès Michéal Martin, mentre que el nord-americà Joe Biden ha assegurat que mantindrà la «cooperació estreta» davant dels «desafiaments globals».

Alguns diplomàtics de la UE han expressat a l’agència Reuters certa satisfacció pel caos polític en el qual sembla que viu instal·lat el Regne Unit, que va abandonar el club comunitari el 2020 amb grans dosis de tensió entre Brussel·les i Londres que encara s’arrosseguen avui dia. En canvi, en públic, els líders han manifestat la seva comprensió davant la difícil situació que passa el país i han verbalitzat el seu desig que el successor de Truss sigui un soci estable per afrontar els dos principals reptes que afronten els Vint-i-set: la resposta a la invasió russa d’Ucraïna i la crisi energètica.

A la seva arribada al Consell Europeu celebrat a Brussel·les, Macron ha assegurat estar «trist al terreny personal» de la sortida de la seva col·lega britànica, però ha instat el país a recuperar aviat l’assossec institucional. «França, com a nació i poble amic del poble britànic, vol l’estabilitat. En un context de guerra, de tensió energètica, és important que el Regne Unit torni ben aviat a l’estabilitat política», ha assenyalat el president francès, insistint que serà bo per al seu país i per a tot Europa.

Tampoc ha considerat que sigui «una bona notícia per al món» aquesta «parcel·la d’inestabilitat» oberta al Regne Unit el primer ministre eslovè, Robert Golob. «Espero que aquesta inestabilitat política que viu el Regne Unit d’algun temps ençà arribi aviat al seu final», ha afegit el grec Kyriakos Mitsotakis.

Inquietud a Irlanda

Per la seva banda, el primer ministre d’Irlanda, Micheál Martin, ha aprofitat la dimissió de Truss per recordar els reptes pendents que afecten els dos països, advertint que la firma d’un acord que permeti l’aplicació del Protocol d’Irlanda del Nord és «encara més urgent» ara. El protocol, inclòs en els acords del Brexit, segueix en l’aire pels recels de Londres, que sota el mandat de Truss no ha fet cap pas ni per arribar a un pacte definitiu amb Brussel·les ni per acabar de trencar els compromisos subscrits.

Martin ha apuntat, a més, que els governs irlandès i britànic tenen entre les seves «responsabilitats vitals» recolzar «la pau i l’estabilitat» a Irlanda del Nord, fonamentada en els Acords de Divendres Sant de 1998. Irlanda del Nord no té en el dia d’avui un Govern operatiu, entre altres qüestions pels dubtes relatius al protocol. «El Regne Unit és el veí més pròxim a Irlanda i una relació de cooperació entre els governs és vital per a la pau i la prosperitat a les illes. Segueixo compromès per treballar amb el Govern britànic en aquest esperit», ha afegit Martin abans de destacar que l’«estabilitat és important en aquests temps en què una guerra s’està lliurant al continent europeu».

Notícies relacionades

Un altre dels líders europeus que s’ha manifestat sobre el relleu a Downing Street ha sigut el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte. «Vaig tenir una bona relació amb ella... Vam estar d’acord en una àmplia gamma de punts de vista i estic desitjant treballar amb qui serà el meu pròxim col·lega. Serà el cinquè, crec», ha dit.

Des de l’altre costat de l’Atlàntic, el president dels EUA ha promès continuar la «cooperació estreta» amb el Regne Unit. «Agraeixo a la primera ministra Liz Truss per la seva cooperació en una varietat de temes, inclòs l’augment de la pressió sobre Rússia per la seva responsabilitat en la guerra contra Ucraïna», ha dit Biden en un comunicat, assegurant també que l’amistat de «llarg termini» i la «fermesa» de l’aliança entre els dos països es mantindran sense canvis.

Temes:

Regne Unit