Nova legislatura

Berlusconi estreny el setge sobre Meloni i presenta una llista de ministres per al Govern

El vell líder de Força Itàlia, des de sempre a la gresca amb els jutges italians, afirma que ha obtingut l’estratègica cartera de Justícia

Berlusconi estreny el setge sobre Meloni i presenta una llista de ministres per al Govern

ALBERTO PIZZOLI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Ser ancià, multimilionari i portar tres dècades posat en l’arena política a Itàlia no són trets que ajudin a acceptar mansament la derrota. Això és el que Silvio Berlusconi està demostrant. El cap de la centredretana Força Itàlia, immers en una pugna amb els seus socis de coalició pel pes del seu partit en un futur Govern italià, ha tornat a insistir que el seu anhel és aconseguir el Ministeri de Justícia, una cartera que Giorgia Meloni, la líder de l’ultradretà Germans d’Itàlia, havia suposadament reservat a un dels seus. 

Un nou envit, el de Berlusconi, que li ha caigut a Meloni un dia després que dilluns els dos anunciessin públicament que havien decidit aparcar les seves diferències, cosa que alguns van creure que equivalia a una rendició de l’ex-Cavaliere. No ha sigut així. Després d’una breu trobada al Parlament, el mateix Berlusconi ha comunicat aquest dimarts haver aconseguit col·locar Elisabetta Casellati, la seva candidata, com a futura ministra de Justícia, com a resultat de la seva pertinença a la coalició que va guanyar les eleccions del 25 de setembre. 

Llistat de ministres

Llistat de ministresTot seguit, el polític també ha informat dels altres noms pactats. Aquests són Antonio Tajani, que haurien de ser vice primer ministre i ministre d’Exteriors; Gloria Saccani Jotti, que aniria a la cartera d’Universitat; Anna María Bernini, destinada a l’Administració Pública, i Gilberto Pichetto Fratin, per al ministeri de Transició Ecològica.

Berlusconi ja ho havia dit abans de la seva trobada. «¿El ministre de Justícia serà [el candidat de Germans d’Itàlia, Carlo] Nordio? No, ho veig avui però està l’expresidenta del Senat, Casellati. Meloni l’ha suggerit i Nordio és bo», havia dit l’ex-Cavaliere. Però «estic convençut que la decisió correcta és Casellati, perquè sap el que cal fer per a la reforma de la Justícia», havia afegit. 

Rivalitat amb la Lliga

Rivalitat amb la LligaI la cirereta: «No hi ha hagut cap [petició de] perdó [de part seva, dilluns, en la seva trobada amb Meloni]», ha afirmat el vell magnat. «Vaig ser jo que vaig demanar anar a via de la Scrofa, la seu de Germans d’Itàlia», ha afegit, al queixar-se igualment per la suposada disparitat de tractament de què la Lliga de Matteo Salvini s’estaria beneficiant, en detriment de Força Itàlia, durant les negociacions amb Meloni. 

Notícies relacionades

En aquestes circumstàncies, la informació suposa un pas més cap a les consultes amb el president de la República, Sergio Mattarella, que precediran l’entrega de l’encàrrec de formar Govern a Meloni. Cosa que, segons la premsa italiana, podria ocórrer ja durant la segona meitat d’aquesta setmana.

També s’obren, una vegada més, escenaris desconeguts per a Itàlia, un país en el qual en aquests anys Berlusconi ha atacat repetidament els jutges i on el magnat encara té diversos embolics judicials. Un d’aquests és el ‘Ruby Ter’, judici en l’actualitat en curs i que mira d’aclarir si Berlusconi va subornar els testimonis perquè mentissin sobre el que passava a les seves festes amb «esclaves sexuals a sou», com va arribar a afirmar la fiscal adjunta de Milà, Tiziana Siciliano.