Crisi energètica

França limitarà la calefacció a 19ºC i tallarà l’aigua calenta en edificis públics

  • El Govern francès presenta una sèrie de mesures d’estalvi energètic per afrontar l’hivern

  • Els esforços se centraran en el sector públic i hi haurà recomanacions per a empreses i particulars

França limitarà la calefacció a 19ºC i tallarà l’aigua calenta en edificis públics

EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Moltes més recomanacions que obligacions. El Govern francès ha detallat aquest dijous a la tarda el seu pla per afrontar aquest hivern marcat per la crisi de l’energia i la guerra a Ucraïna. Tallar l’aigua calenta als edificis públics, limitar la calefacció a 19ºC, promoure el teletreball o compartir cotxe... Són algunes de les mesures amb què França pretén reduir en un 10% el seu consum d’energia en els dos pròxims anys respecte al 2019. Els esforços se centraran en el sector públic, mentre que per a les empreses i ciutadans corrents prevaldran les recomanacions. «No hi haurà una policia de les temperatures», va reconèixer el Ministeri de la Transició Energètica.

«La sobrietat s’ha imposat com una necessitat (...). És una palanca essencial per sortir ràpidament de la nostra dependència de les energies fòssils», va assegurar la primera ministra, Elisabeth Borne, en l’acte de presentació al Parc d’Exposicions, al sud-oest de París, que va durar més de tres hores i en el qual van participar fins a deu ministres. «Si la nació en tot el seu conjunt respecta aquest objectiu, que bàsicament és voluntari (...), superarem aquest hivern, fins i tot al pitjor dels escenaris», va declarar al matí el president, Emmanuel Macron.

Les autoritats asseguren que no hi haurà ni penúries energètiques ni mesures coercitives. Només amb una mica de sentit comú serà suficient per estalviar energia, insisteixen. No volen fer la sensació d’imposar restriccions en un país en què, per exemple, la gairebé obligatorietat de vacunar-se contra la covid-19 ja va generar un profund malestar en alguns sectors. Un discurs oficial que, en part, es veu contrariat per la realitat: l’empresa estatal Enedis ja ha anunciat que des de mitjans d’octubre tallarà els escalfadors d’aigua calenta durant dues hores al dia i cada vegada hi ha més gasolineres que pateixen falta de subministrament de combustible.

Més teletreball per als funcionaris

Més teletreball per als funcionarisEn el cas del pla de sobrietat energètica, les privacions recauran en el sector públic. Als edificis de l’administració es tallarà l’aigua calenta als banys, «excepte evidentment per a les dutxes», ja que aquesta representa un 10% del consum energètic de l’Estat. També es limitarà a un màxim de 19ºC la calefacció en aquests llocs. Un límit que podria baixar als 18ºC en moments de tensió.

A més, es promourà el teletreball entre els funcionaris, amb un augment del 15% de la indemnització que reben. El Govern invertirà uns 150 milions d’euros per efectuar una sèrie de reformes en edificis amb l’objecte de millorar la seva eficàcia energètica. I es demanarà als xòfers de vehicles oficials que condueixin més lent.

En el cas de les empreses, l’Executiu macronista els recomana que impulsin mesures del mateix estil, tot i que no se’ls hi obligarà. Cada grup privat ha de designar un referent de «sobrietat». També es llançarà en els pròxims dies una campanya per promoure els gestos ecològics i d’estalvi entre els ciutadans.

Mesures més enllà d’aquest hivern

Mesures més enllà d’aquest hivernAltres decisions afectaran el sector esportiu. Per exemple, la reducció d’un 30% de la il·luminació als estadis de futbol en les hores prèvies i posteriors a un partit o la disminució d’un o dos graus de la calefacció en gimnasos. També s’ha aprovat un decret perquè els ajuntaments que ho desitgin limitin la il·luminació de plafons publicitaris i vitrines comercials durant la nit. L’Executiu va dir que informarà amb regularitat de la situació del consum elèctric i de gas. 

Notícies relacionades

«La sobrietat ha arribat per quedar-se», va defensar Borne, el Govern del qual vol que aquestes mesures s’apliquin més enllà d’aquest hivern. En canvi, des de l’oposició d’esquerres les consideren insuficients, sobretot amb la mirada posada en la urgència climàtica. «Ens agradaria que deixessin de gesticular i que prenguessin mesures serioses. La crisi no és només saber com passarem aquest hivern, sinó també les pròximes dècades», va recordar Jérémie Crépel, secretari general adjunt dels verds. 

De fet, l’eficàcia del pla presentat dependrà de la duresa de l’hivern i de la capacitat de França per reactivar les seves centrals nuclears. I, sobretot, de la bona voluntat dels francesos. Tot un interrogant.

Temes:

Energia França