Mobilització parcial

La pluja i la policia ofeguen la protesta a Moscou

  • Pocs manifestants s’han presentat a la convocatòria d’aquest dissabte per les fortes represàlies dels dies anteriors

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Eren les cinc de la tarda a Moscou. Aquesta era l’hora en la qual estava prevista una manifestació al cor de la capital russa. Un grandíssim dispositiu policial esperava per frenar qualsevol intent de protesta. La carretera estava tallada i nombrosos pilots d’agents de seguretat patrullaven els voltants amb furgons policials a l’espera per emportar-se qui fos necessari. A penes unes quantes desenes de persones van passar per la zona. Els OMON, els antiavalots russos, se’ls van emportar tots en els furgons policials. 

Alguns detinguts fins i tot van assegurar que no sabien el que estava passant i que només passaven per allà. Algunes persones fins i tot es van acostar a preguntar als periodistes allà presents per saber què estava passant al bulevard de Chystie Prudy. Una de les poques persones que es va atrevir a alçar la veu, una jove, va poder cridar un parell de vegades «no som carn de canó» abans de ser arrestada per un nombrós grup d’antiavalots

La Natàlia, una noia en cadira de rodes a qui li faltava una cama, va ser l’única que va portar una pancarta en la qual posava «¿voleu estar com jo?». La policia la va envoltar, tot i que al final es va limitar a treure-li la pancarta davant dels periodistes presents. Va admetre a EL PERIÓDICO que tenia «por de ser detinguda». «Però era necessari protestar» va afegir. 

Només el fet d’acostar-se a la zona ja feia la sensació que passava alguna cosa. A l’andana del metro hi havia policies que demanaven el passaport als homes que arribaven per mirar si estaven registrats en la llista de reservistes. A la sortida del metro, més agents demanaven el passaport a tots els homes que sortien.

«Votacions» al Donbass

Mentrestant, a les regions ocupades de l’est i del sud d’Ucraïna es continuen celebrant les votacions, que duraran fins al 27 de setembre. A través d’aquests comicis, el Kremlin vol legitimar la seva annexió de territoris ucraïnesos.

Notícies relacionades

Civils ucraïnesos residents en aquestes regions han denunciat que les forces de seguretat els obliguen a votar i fins i tot que els van a buscar a casa perquè no eludeixin la seva responsabilitat. Els funcionaris que recullen vots a casa van acompanyats de soldats russos.

El president nord-americà, Joe Biden, va afirmar sobre aquests referèndums que «són una farsa, un fals pretext per mirar d’annexionar parts d’Ucraïna per la força en flagrant violació del dret internacional».  Fins i tot des de Pequín hi ha hagut crítiques –més indirectes que les americanes–. El ministre de Relacions Exteriors de la Xina, Wang Yi, en l’Assemblea General de l’ONU de divendres, va afirmar que «s’ha de respectar la sobirania i la integritat territorial de tots els països».

Temes:

Rússia