Per forces de seguretat de l’Estat

Les pallisses a unes dones òrfenes escandalitzen l’Aràbia Saudita

Un vídeo gravat en un orfenat mostra dotzenes d’homes agredint dones amb pals de fusta i cinturons de cuir i arrossegant-les pel cabell per suposadament exigir una millora de les seves condicions de vida

Les pallisses a unes dones òrfenes escandalitzen l’Aràbia Saudita

EFE / CHRISTOPHE PETIT TESSON (Efe)

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Les llargues abaies semblen quedar-se suspeses en el vent mentre els seus cossos miren d’escapar-se de la violència. Una desena d’homes envolten una dona que es resisteix des del terra. Li estiren el hijab, l’assoten amb pals de fusta, la fereixen amb cinturons de cuir, fins a envoltar els seus turmells amb unes manilles. Els crits no paren. Un altre home arrossega una dona dels cabells. Aquest esborronador episodi ha passat en un orfenat a la ciutat de Khamis Mushayt, al sud-oest de l’Aràbia Saudita. Allà, funcionaris de seguretat han atacat amb violència les usuàries de la institució suposadament per exigir millores en les seves condicions de vida.

«Si us preguntàveu com actua la seguretat de l’estat de MBS [inicials de Mohammed bin Salman, el príncep hereu i governador de facto a l’Aràbia Saudita] quan arresta arbitràriament persones, aquí teniu un vídeo d’ells assaltant un orfenat. Delinqüents», ha denunciat Lina al-Hathloul, la germana de l’activista feminista Loujain al-Hathloul que va passar tres anys entre reixes, a Twitter. Ha sigut el vídeo que comparteix, gravat de manera clandestina i publicat en aquesta mateixa xarxa per una dona anònima, el que ha escandalitzat el país. Fa dos dies que les xarxes socials a l’Aràbia Saudita estan abocades amb aquestes joves sota el ‘hashtag’ #ÒrfenesKhamisMushayt. 

Després de la polèmica, les autoritats saudites han anunciat aquest dimecres que iniciaran una investigació sobre els fets. El governador de la regió d’Asir, on es troba l’orfenat, ha reunit un comitè per investigar les pallisses capturades als vídeos i «remetre el cas a les autoritats competents», segons ha informat l’Agència de Premsa Saudita. Encara no s’han aclarit ni les circumstàncies que van envoltar l’incident ni la data en què van passar. Per la seva banda, la Fiscalia del Regne també afirma haver obert una investigació.

Al seu torn, la Comissió de Drets Humans de l’Aràbia Saudita ha anunciat que ha assignat un equip per donar seguiment a les investigacions de l’incident i està treballant amb les autoritats pertinents. Les organitzacions de drets humans denuncien el vídeo com una prova més de la supressió dels drets de les dones en el regne per part del govern de MBS. En declaracions a Middle East Eye des de Londres, l’activista de l’oposició saudita Abdalà al-Juraywi ha afirmat que l’agressió es va produir en resposta a una vaga realitzada per les dones per exigir millors condicions després que s’ignoressin les protestes anteriors contra el maltractament.

Persecució a la dissidència

Notícies relacionades

La rebel·lió de les òrfenes va portar l’administració de l’orfenat a sol·licitar la intervenció dels serveis de seguretat. Encara no està clar quantes dones van ser detingudes en l’incident, ja que les autoritats saudites encara no han donat a conèixer els detalls. És ben conegut l’historial de persecució i repressió de la dissidència a l’Aràbia Saudita, agreujat per la política de MBS des que va ascendir al govern el 2017. Mentre el príncep hereu ven a l’exterior una imatge de progrés i modernització del regne i més oportunitats per a les dones, continuen sent elles les que pateixen als seus propis cossos la violència d’un Estat masclista i patriarcal dins de les seves fronteres.

«Si fueteges les dones per exigir els seus drets, ¿realment les estàs empoderant?», s’ha preguntat Lina al-Hathloul a Middle East Eye. «Aquest vídeo mostra la repressió imperant i implacable contra les dones a l’Aràbia Saudita, fins i tot quan les dones no tenen tutors masculins i viuen en orfenats, és el braç del mateix Estat el que les ataca violentament per exigir els seus drets legítims», ha denunciat la també activista del grup de drets saudita ALQST. Les defensores saudites dels drets humans i de les dones confien molt poc que aquestes investigacions portin resultats i, molt menys, condemnes a algú que no siguin les mateixes víctimes.