Sabotatge

La nova estratègia de guerra d’Ucraïna per combatre Rússia

Zelenski opta per dificultar les tasques de les tropes russes per expulsar-les del tot del país

  • Guerra Rússia – Ucraïna avui: Última hora i totes les claus de la invasió, en directe

La nova estratègia de guerra d’Ucraïna per combatre Rússia

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Han passat 176 dies des que Rússia va envair Ucraïna. L’assessor presidencial, Mikhailo Podoliak, ha anunciat recentment un canvi en l’estratègia del seu país respecte a les zones del Donbass, la península de Crimea i el corredor del sud. La idea és incendiar la rereguarda russa amb accions de sabotatge que consisteixen a destruir la seva logística (infraestructures militars, dipòsits de municions i línies de proveïment).

En el seu tradicional missatge nocturn, el president Volodímir Zelenski va dir que per expulsar les tropes russes és necessari dificultar-los la feina i va demanar «a tot el nostre poble a Crimea, en altres regions al sud del país, a les zones ocupades del Donbass i a la regió de Khàrkiv que vagi molt amb compte. Sisplau, no s’acostin a les instal·lacions militars de l’exèrcit rus i a tots aquells llocs on emmagatzemen municions i equips, on tenen les seves casernes», segons informa EFE.

Sabotatges a Crimea

Des de l’annexió el 2014 de la península de Crimea per part del país liderat per Vladímir Putin, la regió s’ha convertit en un punt d’alta tensió. Ahir, dimecres 17 d’agost, Kíiv va confirmar que la setmana passada un grup de partisans ucraïnesos havia destruït nou avions russos estacionats en un aeròdrom militar. Dimarts, dia 16, Rússia va admetre que s’havia sabotejat un dipòsit temporal de municions a la localitat de Djankoi, segons va recollir l’agència russa TASS.

Ara, el focus de l’ofensiva de l’antiga república soviètica se centra en el pont situat a l’estret de Kertx, que comunica la península crimeana de Kertx amb el territori continental rus. Obert al públic el 2018, l’utilitzen freqüentment turistes que desplacen a la zona de Crimea per passar les vacances. Precisament aquests mateixos, ara fugen molt de pressa a través del pont per la por de les ofensives militars. Podoliak va tuitejar que és un objecte il·legal que serà desmantellat, ja que es va construir sense el permís d’Ucraïna.

S’allarga el conflicte

Notícies relacionades

Un altre territori on posa el focus Kíiv és el Donbass. L’objectiu allà és alentir l’avenç de les tropes invasores per guanyar temps fins que arribi armament pesat. ¿D’on? L’assessor presidencial va confirmar a ‘The Guardian’ que han sol·licitat 50 llançadores múltiples de míssils als seus aliats d’Occident.

Els experts pronostiquen que la guerra es prolongarà diversos mesos, com a mínim fins a l’any vinent. Oleksí Réznikov, Ministre de Defensa ucraïnès, descarta la congelació del conflicte, ja que justifica que les guerres modernes són guerres de recursos, que es van esgotant en els dos bàndols. Durant el temps de recuperació, és possible que hi hagi una reducció de l’activitat.