França

Rescatada la beluga perduda al riu Sena

Uns 80 especialistes aconsegueixen treure l’animal, que havia entrat al riu, s’havia deixat d’alimentar i es trobava en un estat de salut preocupant

2
Es llegeix en minuts

Uns 80 especialistes han rescatat aquesta matinada una balena beluga de 800 quilos al riu Sena, en el qual es trobava perduda a uns 70 quilòmetres de París, en una delicada operació que es va desenvolupar durant més de vuit hores.

L’animal, acostumat a viure a les fredes i salades aigües canadenques, havia entrat al riu, havia deixat de menjar i es trobava en un estat de salut que preocupava les autoritats, veterinaris i activistes, que van decidir avançar el rescat per evitar que emmalaltís encara més.

«La beluga ha sortit de l’aigua després de llargues hores de preparació i esforços. Bravo als equips implicats per haver superat aquest desafiament. Se li han realitzat els primers exàmens mèdics i se’n coneixeran aviat els resultats», ha indicat l’organització Sea Shepherd France aquest matí en el seu compte de Twitter.

L’animal, que havia sigut bloquejat en una zona del riu mitjançant rescloses dijous passat, va ser tret de l’aigua amb una xarxa aixecada per una grua, un moment molt estressant per a l’animal, segons la secretària general de la delegació del govern del departament d’Eure, a Normandia, Isabelle Dorliat-Pouzet.

La responsable, que va explicar les condicions del rescat en roda de premsa, va alertar que es tractava d’una operació arriscada per a l’animal, que després de ser suspès en una espècie d’hamaca haurà de ser traslladat al mar en un vehicle refrigerat, si les anàlisis mèdiques ho permeten.

«És una operació molt llarga en què participen vuitanta persones, una desena de bussejadors, especialistes, veterinaris... Hem treballat molt», va dir Dorliat-Pouzet a les càmeres, davant les quals es va mostrar optimista. «Hem fet el màxim i el millor possible».

Els treballs de rescat han costat diversos milers d’euros, segons la responsable, que es va referir a les nombroses donacions de ciutadans per a l’operació, com el camió o la palla que anirà al seu interior, que van oferir diversos veïns.

L’animal, un mascle que malgrat els seus 800 quilos estava més prim del que correspon a un cetaci d’aquestes característiques, està sent tractat pels especialistes.

Si el seu estat de salut ho permet, haurà de ser traslladat a Ouistreham, a la costa normanda, on es mantindrà tres dies en un estany d’aigua del mar abans de ser alliberat a alta mar i portat mar endins, lluny de les costes.

Notícies relacionades

El mes de maig passat una orca va entrar al Sena on va estar diversos dies, però va morir de cansament i falta d’alimentació abans que pogués ser rescatada.

Els especialistes estudien diverses opcions per explicar aquests fenòmens, com un excés de contaminació sonora que els desorienta o que es perden per les modificacions en els corrents marins a causa de l’escalfament global.