Després del judici

Biden exigeix a Rússia que alliberi «immediatament» Brittney Griner

El president dels Estats Units ha qualificat d’«inacceptable» el judici

Biden exigeix a Rússia que alliberi «immediatament» Brittney Griner

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va exigir aquest dijous a Rússia que alliberi «immediatament» la basquetbolista nord-americana Brittney Griner després de ser condemnada aquest dijous per la Justícia russa a nou anys de presó.

«Això és inacceptable i demano a Rússia que l’alliberi immediatament perquè ella pugui estar amb la seva dona, els seus éssers estimats, els seus amics i els seus companys d’equip», va dir Biden en un comunicat distribuït per la Casa Blanca. 

Biden va prometre que el seu Govern continuarà treballant «sense parar» i «buscant totes les vies possibles» perquè Griner i l’exinfant de marina Paul Whelan «tornin a casa i estiguin fora de perill tan aviat com es pugui».

A finals de juliol, el Govern de Biden va fer una proposta a Rússia per aconseguir l’alliberament de Griner i Whelan en què, segons CNN, seria un intercanvi de presoners amb el traficant d’armes rus Viktor Bout, pres als Estats Units i l’alliberament del qual reclama el Kremlin.

La sentència que va rebre aquest dijous Griner mostra, segons el parer de Biden, el que el món «ja sap, és a dir, que està detinguda de manera errònia a Rússia.

Griner, doble campiona mundial i olímpica amb el seu país, va ser detinguda el febrer passat en un aeroport de Moscou amb oli de cànnabis a la maleta, substància prohibida a Rússia.

Notícies relacionades

La sentència en contra seu va ser dictada en un tribunal a Jimki, a la regió de Moscou.

Quan es va llegir la condemna, Griner, de 31 anys, va dir que entenia la fallada i amb prou feines va mostrar cap emoció, malgrat la seva severitat.