Tancada des de fa mesos

Rússia declara culpable l’estrella del bàsquet nord-americà Brittney Griner

La basquetbolista ha admès el seu «error» a l’introduir oli de cànnabis en territori rus però també va demanar clemència

Rússia declara culpable l’estrella del bàsquet nord-americà Brittney Griner

EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La justícia russa ha declarat aquest dijous culpable de possessió i contraban de drogues la basquetbolista nord-americana Brittney Griner. L’esportista de 31 anys, que ha sigut condemnada a 9 anys de presó, ha admès el seu «error» a l’introduir oli de cànnabis en territori rus, però també va demanar clemència durant la vista celebrada en el tribunal urbà de Khimki, a la regió de Moscou.

La seva sentència podria aplanar el camí per a un intercanvi de presoners d’alt nivell entre Rússia i els Estats Units, que inclouria l’atleta de 31 anys i un rus empresonat que va ser un prolífic traficant d’armes. El tribunal rus l’ha declarat culpable d’introduir deliberadament drogues a Rússia a través de cartutxos per vaporejar infusions amb cànnabis malgrat que són il·legals, després que l’atleta digués que havia comès un error a l’empaquetar-los.

La sentència de Griner, dues vegades medallista d’or olímpica i estrella de l’Associació Nacional de Bàsquet Femení (WNBA), ha suposat un fort sotrac al seu país. El president dels Estats Units, Joe Biden, va qualificar d’«inacceptable» la sentència i va dir que la Casa Blanca treballarà incansablement per al seu alliberament. «Avui, la ciutadana nord-americana Brittney Griner ha rebut una sentència de presó que és un recordatori més del que el món ja sabia: Rússia està detenint de forma injusta Brittney», va dir Biden. «És inacceptable i demano a Rússia que l’alliberi immediatament perquè pugui estar amb la seva dona, éssers estimats, amics i companys d’equip».

Oli de cànnabis

Griner va ser detinguda a l’aeroport moscovita de Xeremétievo el 17 de febrer amb cartutxos de vaporeig que contenien oli d’haixix al seu equipatge. Se’n va declarar culpable, però va dir que no havia tingut la intenció de portar una substància prohibida a Rússia ni de fer mal a ningú. En una declaració lacrimògena abans del veredicte, Griner va implorar al jutge que reconegués les seves accions com un error. «Vaig cometre un error honest i espero que en la seva sentència no acabi amb la meva vida», va dir Griner en el tribunal abans d’esclafir a plorar.

Notícies relacionades

Els cartutxos de vaporeig van portar l’atleta texana a la voràgine geopolítica desencadenada quan el president Vladímir Putin va enviar tropes a Ucraïna el 24 de febrer. Durant les relacions més tenses entre els Estats Units i Rússia des de la crisi dels míssils de Cuba del 1962, el president nord-americà Joe Biden està sent pressionat perquè intervingui en favor dels nord-americans retinguts a Rússia.

Els Estats Units han dit que Griner va ser detinguda injustament i ha ofert intercanviar presoners russos per ciutadans nord-americans, entre ells Griner i l’ex ‘marine’ Paul Whelan. Una font familiaritzada amb la situació ha dit que Washington estava disposat a intercanviar el traficant d’armes convicte Víktor Bout, la vida del qual va ajudar a inspirar la pel·lícula de Hollywood del 2005 ‘El senyor de la guerra’, protagonitzada per Nicholas Cage.