Enmig de la crisi energètica

El cap de l’ONU apressa a gravar els beneficis «immorals» de les energètiques

Guterres insta els governs de tot el món a gravar els seus «beneficis excessius» i que els utilitzin per «recolzar les persones més vulnerables en aquests moments difícils»

El cap de l’ONU apressa a gravar els beneficis «immorals» de les energètiques

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
EFE

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va considerar aquest dimecres que és «immoral» que les empreses petroleres i gasistes estiguin registrant guanys rècord enmig de l’actual crisi energètica i va instar tots els governs a gravar els seus «beneficis excessius».

«Aquesta cobdícia grotesca està castigant les persones més pobres i vulnerables mentre destrueix la nostra única llar», va dir Guterres en una conferència de premsa.

El cap de les Nacions Unides va demanar als governs de tot el món que imposin impostos a aquests «beneficis excessius» i utilitzin el que recaptin per «recolzar les persones més vulnerables en aquests moments difícils».

El polític portuguès va recordar que els guanys combinats de les principals empreses energètiques d’àmbit global es van acostar el primer trimestre d’aquest any als 100.000 milions de dòlars i que el negoci d’aquest sector té un «cost massiu» en efectes mediambientals.

Guterres es va expressar així durant la presentació d’un tercer informe preparat per experts de l’ONU sobre l’impacte global de la guerra a Ucraïna i que, aquest cop, se centra principalment en l’àmbit de l’energia.

El document remarca que el món està enmig d’una «gran crisi energètica», amb països de tot el món afectats per uns preus dels combustibles alts i volàtils i un impacte especialment greu per a les nacions en desenvolupament i les famílies més vulnerables.

Malgrat una estabilització recent en els mercats majoristes, l’ONU apunta que aquest canvi no s’ha traduït en una menor inflació per a la majoria dels consumidors.

A més de mesures a curt termini com plans d’estalvi energètic, l’organització torna a reclamar avui una aposta molt més decidida per a les energies renovables, que segons va recordar Guterres «en la majoria dels casos són més barates que els combustibles fòssils».

«Els governs han d’ampliar i diversificar les cadenes de subministrament de matèries primeres i tecnologies d’energia renovable», va demanar el portuguès.

«Haurien d’eliminar els tràmits burocràtics a (les mesures de) transició energètica i canviar els subsidis als combustibles fòssils per recolzar a les llars vulnerables i impulsar les inversions en energia renovable», va afegir.

De cara a aquesta transició energètica, Guterres va demanar més inversió pública i privada i va instar els accionistes dels bancs de desenvolupament a assumir més riscos i ajudar que els països puguin avançar.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va remarcar que els països en vies de desenvolupament tenen tots els motius per invertir en renovables, però no tenen els recursos, mentre que les nacions més riques els empenyen a fer aquesta transició però no els donen prou suport tècnic i financer.

«I alguns d’aquests països desenvolupats estan introduint subsidis universals a les gasolineres, mentre que d’altres reobren plantes de carbó. És difícil justificar aquests passos fins i tot de forma temporal», va lamentar Guterres.