Focs forestals

Portugal lluita contra els incendis agreujats per les altes temperatures

A Santarém hi ha l’incendi que més esforços concentra aquest dissabte, que crema des de dijous i en el qual treballen gairebé 600 operatius

2
Es llegeix en minuts
EFE

Més de mil bombers combaten aquest dissabte les flames en el centre i el nord de Portugal, amb especial preocupació pels focs d’Ourém i Carrazeda de Ansiães i enmig d’un empitjorament de les condicions meteorològiques, que portaran els termòmetres fins a 42 graus a diverses zones del país.

«Hi ha una tendència d’augment del nombre d’incendis», va explicar al migdia el comandant de Protecció Civil André Fernandes, que va indicar que divendres es van registrar 121 focs forestals, el pic dels últims dies.

Les condicions meteorològiques «s’agreugen dia a dia», i aquest dissabte es preveu que les temperatures arribin als 42 graus en algunes zones, com el districte de Santarém, al nord de Lisboa.

«Estem vivint una situació gairebé inèdita des del punt de vista meteorològic», va assegurar Fernandes, que va avisar que «qualsevol ignició té el potencial de generar un gran incendi».

A Santarém hi ha l’incendi que més esforços concentra aquest dissabte, el d’Ourém, que crema des de dijous i en el qual treballen gairebé 600 operatius, avalats per prop de 180 vehicles d’extinció terrestre i set mitjans aeris.

El foc, a uns 130 quilòmetres al nord-est de Lisboa, va destruir una vivenda i dues edificacions annexes d’altres i a més va obligar a realitzes diverses evacuacions preventives, però tots els veïns van poder tornar ja a les seves cases.

A Carrazeda de Ansiães, al districte del nord de Braganza, continua actiu el foc que va començar també dijous, on treballen més de 200 operatius, amb uns 70 vehicles terrestres i quatre d’aeris.

Les flames també avancen a Ansião, en el centre i molt a prop d’Ourém, que manté un front actiu.

Protecció Civil va informar que la nit passada va ajudar en el combat, malgrat que les condicions no eren favorables, i es va aconseguir fer una estabilització de la majoria dels incendis, tot i que no va ser possible dominar-los.

En la jornada de divendres hi va haver una desena d’operaris ferits lleus i tres civils van haver de rebre assistència mèdica.

Situació d’alerta

Portugal va entrar divendres en situació d’alerta pel risc d’incendi, que es mantindrà fins a última hora del 15 de juliol davant les previsions meteorològiques per als pròxims dies.

Aquesta mesura permet reforçar la mobilització d’agents de vigilància, patrulles per dissuadir de comportaments de risc i equips de suport a les operacions de protecció i socors.

Notícies relacionades

A més, es prohibeix la realització de fogueres i cremes de restes agrícoles o forestals i l’ús de jocs pirotècnics.

«Aquest és un cap de setmana d’alt risc», va alertar el primer ministre, António Costa, en un missatge en el seu perfil oficial de Twitter, on va recordar que prevenir el foc és «la millor ajuda» que es pot donar als bombers.