Risc d’incendis

La Generalitat tanca l’accés a tres parcs naturals de l’Alt i el Baix Empordà

La mesura coincideix amb l’activació del nivell 3 del pla Alfa en 20 municipis de les dues comarques

  • Consulta aquí quines són les poblacions afectades per risc màxim d’incendi

La Generalitat tanca l’accés a tres parcs naturals de l’Alt i el Baix Empordà

EFE / BIEL ALIÑO (Efe)

2
Es llegeix en minuts
ACN

La Generalitat manté tancat aquest divendres l’accés als parcs naturals del Montgrí, del Cap de Creus i de l’Albera per l’elevat risc d’incendi forestal. Així doncs, la mesura coincideix amb l’activació del nivell 3 del pla Alfa en 20 municipis de les dues comarques (17 de l’Alt Empordà i 3 del Baix Empordà).

El nivell màxim del pla operatiu s’activa per l’entrada de vent de tramuntana, l’augment de la temperatura i el descens de la humitat relativa. Això també implica suspendre totes les activitats que puguin crear un risc d’incendi, a més dels treballs forestals i la cacera. Així doncs, des d’aquest matí ja s’han suspès un total de 643 autoritzacions.

Vint municipis de l’Empordà segueixen en el nivell 3 del pla Alfa davant l’increment del perill d’incendi forestal. En concret, a l’Alt Empordà són els de Cadaqués, Cantallops, Colera, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Rabós, Roses, Sant Climent Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle. I del Baix Empordà són Bellcaire d’Empordà, Torroella de Montgrí i Ullà.

En paral·lel, els Agents Rurals tancaran els accessos als parcs naturals del Montgrí, el cap de Creus i el massís de l’Albera. El cos reforçarà el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmentarà la vigilància en aquests tres espais amb l’objectiu de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis.

L’entrada de vent de tramuntana implica que augmenti la temperatura i baixin les humitats relatives. Segons remarquen els Agents Rurals, aquestes condicions «faciliten que hi hagi incendis pel llançament de burilles». Per això, remarquen que està del tot prohibir llançar-ne des de qualsevol vehicle.

A causa d’aquesta situació de risc que es preveu per als pròxims dies, Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en prealerta el pla d’emergències Infocat.

Autoritzacions suspeses

L’activació del nivell 3 del pla Alfa, el nivell màxim, implica suspendre totes les activitats amb risc d’incendi forestal.

Notícies relacionades

Els Agents Rurals recorden que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural. «Cal recordar que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o accidents», assenyala el cos operatiu.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.