Crisi migratòria

Albares demana no responsabilitzar Algèria per l’assalt a Melilla fins a aclarir el que va passar

El ministre d’Exteriors afirma que una allau de 2.000 persones com la registrada «és una cosa molt difícil de gestionar i canalitzar»

Albares demana no responsabilitzar Algèria per l’assalt a Melilla fins a aclarir el que va passar

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha defensat aquest dimarts la necessitat d’aclarir el que va passar divendres passat en l’assalt a Melilla que es va saldar amb més d’una vintena d’immigrants morts abans d’«atribuir responsabilitats» i assenyalar Algèria, com sí que ha fet el Marroc.

«No em trobarà a mi del costat dels que atribueixen responsabilitats sense saber què ha passat», ha afirmat el ministre en una entrevista a Antena3 recollida per Europa Press, després de ser preguntat si, igual com el Marroc, que ha atribuït a la «deliberada laxitud» d’Algèria a la seva frontera l’assalt violent, creu que Alger hi ha tingut alguna cosa a veure.

En aquest sentit, ha remarcat que «tant el Marroc com Espanya estem demostrant que volem aclarir els fets», per això tant la Fiscalia marroquina com el Defensor del Poble espanyol han obert una investigació. Per això ha demanat esperar que es tinguin «clars els fets».

D’altra banda, Albares ha evitat qualificar d’atac els fets de divendres, si bé ha posat èmfasi en el fet que una allau de 2.000 persones com la registrada «és una cosa molt difícil de gestionar i canalitzar».

Així, ha recordat que del que es tracta és de protegir la frontera i els ciutadans, en aquest cas els de Melilla, així que ha encomiat novament «la col·laboració de les forces de seguretat marroquines» per fer front al problema i també l’«extraordinàri tasca» de les forces de seguretat espanyoles. Sense ells, ha incidit, «seria impossible fer un control i una defensa d’aquesta frontera exterior».

Quant a la falta d’empatia que s’ha retret al president del Govern, Pedro Sánchez, per la seva reacció inicial, el ministre d’Exteriors ha assegurat que el que ha passat «ens commou a tots» i ha reivindicat les accions empreses per l’Executiu davant la immigració i l’«empatia» que segons ell ha mostrat sempre Sánchez.

Notícies relacionades

Així doncs, Albares ha posat èmfasi en el fet que la immigració és «un fenomen molt complex al qual cap país, ni el més poderós, pot enfrontar-se sol». Per això, ha apostat per «reforçar encara més la nostra col·laboració amb el Marroc i amb els països d’origen i trànsit» i ha defensat que també és necessària la implicació de la UE i de la Comissió Europea en aquest àmbit.

En un altre ordre de coses, el ministre d’Exteriors ha rebutjat taxativament que en el si de la coalició de Govern hi hagi un pacte de silenci per no parlar del que va passar a Melilla, després que la portaveu, Isabel Rodríguez, impedís ahir en cinc ocasions a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, pronunciar-se sobre els fets. «En absolut», ha afirmat, insistint que l’Executiu «està cohesionat».