Creador de WikiLeaks

Austràlia, a favor de l’alliberament d’Assange per la via diplomàtica

El fundador de WikiLeaks podria ser extradit del Regne Unit als Estats Units

Austràlia, a favor de l’alliberament d’Assange per la via diplomàtica
2
Es llegeix en minuts

Austràlia busca de manera discreta per la via diplomàtica l’alliberament del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, que és més a prop de ser extradit del Regne Unit als Estats Units, segons informacions difoses per la premsa local que el primer ministre, Anthony Albanese, va eludir desmentir aquest dilluns.

Una font governamental anònima va revelar al ‘Sydney Morning Herald’ que l’assumpte d’Assange i la seva posada en llibertat s’ha plantejat per representants del govern d’Albanese davant de funcionaris nord-americans d’alt rang, segons un article publicat diumenge.

Preguntat aquest dilluns per l’assumpte, Albanese va recordar a Melbourne que ja va deixar clara la seva postura quan era líder de l’oposició i es va mostrar a favor de l’alliberament d’Assange, però va evitar confirmar la informació de manera explícita.

«Pretenc liderar un govern que es relacioni diplomàticament i apropiadament amb els nostres socis», va dir breument Albanese, sense donar detalls.

El desembre passat, quan encara era líder de l’oposició, Albanese va afirmar que el fundador de WikiLeaks «ja ha pagat un gran preu per la publicació d’aquesta informació» i que no veia de què servia «la persecució contínua del senyor Assange».

Malgrat la seva discreció, les declaracions d’Albanese d’avui suposen un gir a la posició de l’exgovernant coalició Liberal‑Nacional, que va estar al poder des del 2014 fins al maig passat i que considerava que el cas d’Assange estava en mans de la justícia dels seus dos aliats, el Regne Unit i els Estats Units.

Per la dona del fundador de WikiLeaks, Stella Assange, també el nou enfocament de Canberra li dona un «sentiment de canvi» de direcció, segons va manifestar a l’emissora pública australiana ABC, tot i que va acotar que li sembla «obvi» que «el Govern australià parli amb els seus aliats més pròxims per tancar aquest cas».

Assange, acusat per 18 delictes d’espionatge i intrusió informàtica, arran de les revelacions del seu portal sobre abusos dels EUA a Guantánamo (Cuba), l’Iraq i l’Afganistan, està més a prop de ser entregat a aquest país després que la ministra britànica d’Interior, Priti Patel, firmés divendres passat l’ordre d’extradició.

Notícies relacionades

Amb la rúbrica de la ministra, després que el 20 d’abril un tribunal britànic va autoritzar l’entrega d’Assange per ser considerada pel Govern del Regne Unit, la defensa té 14 dies per apel·lar la decisió.

L’equip legal d’Assange –que fa més de deu anys que està confinat al Regne Unit sense ser convicte i es troba des del 2019 a la presó d’alta seguretat de Belmarsh, a l’est de Londres– creu que el periodista australià pot ser condemnat als Estats Units fins a 175 anys de presó en aquest país.