Sancions

Els Estats Units restabliran vols comercials fora de l’Havana

L’Administració de Joe Biden reverteix algunes de les més de 240 sancions imposades durant el mandat de Donald Trump

Els Estats Units restabliran vols comercials fora de l’Havana
2
Es llegeix en minuts

Els Estats Units han informat que restabliran els vols comercials fora de l’Havana i augmentaran els serveis consulars i el processament de vises a ciutadans cubans, així com de remeses, una mesura que reverteix algunes de les més de 240 sancions imposades durant l’Administració Trump.

«Els anuncis no modifiquen totalment el bloqueig, ni les mesures principals de setge econòmic preses per [l’expresident dels Estats Units Donald] Trump, com les llistes d’entitats que estan sotmeses a mesures coercitives addicionals, ni elimina les prohibicions als viatges dels nord-americans», ha remarcat, per la seva part, el Ministeri d’Exteriors cubà en un comunicat.

Així mateix, ha precisat que «no reverteix la inclusió arbitrària i fraudulenta de Cuba en la llista del Departament d’Estat sobre països que suposadament són patrocinadors del terrorisme». «Es tracta, no obstant, d’un pas limitat en la direcció correcta, una resposta a la denúncia del poble i del Govern cubans», ha afegit.

D’aquesta manera, el Ministeri d’Exteriors de Cuba ha indicat que aquestes mesures responen a les crides per part de «la societat nord-americana i dels cubans residents» als Estats Units, així com de «la gairebé totalitat dels estats membres de les Nacions Unides, expressada en l’aclaparadora votació contra el bloqueig».

«El Govern de Cuba reitera la seva disposició a iniciar un diàleg respectuós i en peu d’igualtat amb el Govern dels Estats Units, sobre la base de la Carta de les Nacions Unides, sense ingerència en els assumptes interns i amb ple respecte a la independència i la sobirania», ha conclòs.

En concret, les mesures impliquen canvis normatius per restablir els viatges grupals i altres categories de viatges educatius, així com aquells relacionats amb reunions professionals i la investigació.

Oportunitats econòmiques

A més, l’Administració Biden busca augmentar el recolzament als empresaris cubans independents. «Fomentarem les oportunitats comercials fora del sector estatal a l’autoritzar l’accés a la tecnologia de núvol ampliat, les interfícies de programació d’aplicacions i les plataformes de comerç electrònic», ha explicat el Departament d’Estat en un full informatiu.

«Garantir que les remeses flueixin més lliurement cap al poble cubà sense enriquir els qui cometen abusos contra els drets humans. Específicament, eliminarem el límit actual a les remeses familiars de 1.000 dòlars per trimestre», ha assenyalat el Departament d’Estat en aquest full informatiu.

Malgrat això, els Estats Units han deixat clar que «no eliminaran entitats de la llista restringida de Cuba», ja que el seu objectiu és «garantir que les remeses flueixin més lliurement cap al poble cubà sense enriquir els qui cometen abusos contra els drets humans.

Notícies relacionades

«Amb aquestes accions pretenem donar suport a les aspiracions de llibertat i més oportunitats econòmiques dels cubans perquè puguin portar una vida exitosa a casa seva», ha indicat el portaveu del Departament d’Estat, Ned Price.

«Continuem demanant al Govern cubà que alliberi immediatament els presos polítics, que respecti les llibertats fonamentals del poble cubà i que permeti que el poble cubà determini el seu propi futur», ha conclòs Price.