Després de la possible restricció

El pla del Canadà per a les dones nord-americanes que vulguin avortar

La ministra canadenca de Famílies, Infància i Desenvolupament Social, Karina Gould, va declarar aquest dimecres que l’únic que han de fer és pagar pel cost de la intervenció

Canada’s Prime Minister Trudeau announces federal election, in Ottawa

Canada’s Prime Minister Trudeau announces federal election, in Ottawa / BLAIR GABLE (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Govern canadenc va afirmar aquest dimecres que les dones nord-americanes podran acudir al Canadà per avortar, després que als EUA es filtrés l’esborrany d’una sentència del Tribunal Suprem a favor de derogar el dret a l’avortament. Si aquest esborrany es fa ferm, l’accés a la interrupció de l’embaràs quedaria restringit als Estats Units, a mercè de mesures estatals.

El president nord-americà, Joe Biden, és un dels crítics amb aquesta possible anul·lació i ha advocat perconsagrar el dret a l’avortament amb una llei aprovada al Congrés, una cosa que sembla impossible amb l’actual composició parlamentària.

La ministra canadenca de Famílies, Infància i Desenvolupament Social, Karina Gould, va declarar aquest dimecres que les nord-americanes poden interrompre l’embaràs al Canadà, on no hi ha llei de l’avortament, i que l’únic que han de fer és pagar pel cost de la intervenció.

Dijous, la ministra va publicar un tuit en el qual mostrava el seu orgull per formar part d’un Govern que protegeix els drets de la dona: «Estic orgullosa de ser part d’un Govern que és inequívoc a l’hora de protegir el dret d’una dona a triar i garantir l’accés a avortaments segurs i legals». També va aprofitar per denunciar les conseqüències d’il·legalitzar l’avortament: «Bloquejar-hi l’accés no redueix el nombre d’avortaments, només impedeix que les dones, especialment les pobres i racialitzades, tinguin avortaments segurs».

Drets de la dona

Gould ja havia declarat dimarts durant una entrevista amb la radiotelevisió pública canadenca, CBC, que la sanitat pública canadenca pot proporcionar serveis per a la interrupció de la gestació a dones dels Estats Units. «Si venen aquí i necessiten accés, és un servei que els proveiríem», va afegir Gould.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, també va defensar que «totes les dones al Canadà tenen el dret a un avortament legal i segur». Trudeau va afirmar als mitjans de comunicació que defensarà els drets de la dona al Canadà i la resta del món.

Gould també va expressar el seu temor que la possible revocació del dret a l’avortament als Estats Units afecti el Canadà. La ministra va opinar que estaran atents perquè «una cosa així no passi aquí», i va afegir que el 74% dels diputats del Partit Conservador del Canadà (PCC), el principal grup de l’oposició, s’oposen a l’avortament.

Notícies relacionades

El primer ministre va afegir, tranquil·litzant la situació, que el seu Govern està estudiant presentar un projecte de llei per assegurar el dret a l’avortament al país. Tot i que al Canadà l’avortament és legal, des que el 1988 el Tribunal Suprem canadenc va derogar la legislació existent, no hi ha una llei que reguli la interrupció de l’embaràs.

Aquest dimecres, els diaris nord-americans en localitats situades a la frontera amb el Canadà, com Detroit, van recordar als seus lectors que l’avortament és legal al país veí i que les dones poden acudir a clíniques canadenques per interrompre la gestació.