Invasió d’Ucraïna

Butxa, abans i després de la matança per la guerra de Rússia

  • Els supervivents de la matança de Butxa

Butxa, abans i després de la matança per la guerra de Rússia
1
Es llegeix en minuts
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Butxa era una tranquil·la ciutat de la perifèria occidental de Kíiv de poc més de 30.000 habitants abans del 27 de febrer. Aquest dia, els tancs russos van entrar per primera vegada als seus carrers en el primer intent d’envoltar la capital ucraïnesa. Una contraofensiva els va fer retrocedir però van tornar uns dies després, el 3 de març. I aquest cop van entrar per quedar-s’hi. Ho van fer fins divendres passat 1 d’abril, quan l’alcalde de la localitat va anunciar l’expulsió de les tropes russes i l’«alliberament» de la vila.

Notícies relacionades

Quan l’endemà, els primers periodistes internacionals van anar a Butxa van poder ser testimonis del martiri que s’hi va viure durant un mes. On abans hi havia arbredes i avingudes, només quedava destrucció; on abans hi havia vida, només hi havia mort; on s’havien cuidat jardins s’havien improvisat tombes. Alguns dels cadàvers de civils encara eren al carrer, d’altres estaven en improvisades fosses comunes, i alguns en soterranis. La destrucció aclapara, amb barris sencers sense cap edifici dret.

L’enviat especial d’El Periódico, Ricardo Mir de Francia, va ser a Butxa dissabte i dilluns, i va ser testimoni d’aquest horror. Amb algunes de les seves imatges i les d’altres fotoperiodistes, EL PERIÓDICO reconstrueix el que va poder ser aquest infern.