Guerra d’Ucraïna

L’ecosinistre de la matança de Butxa ressona a Kíiv

El dolor i la tristesa s’estenen per la ciutat a mesura que es van coneixent els detalls de la matança, també replicada a menor escala en altres localitats ocupades d’Ucraïna

  • Tota la informació de la guerra, en directe

  • La crònica del periodista Ricardo Mir de Francia sobre la matança de Butxa

L’ecosinistre de la matança de Butxa ressona a Kíiv

Mykhaylo Palinchak/SOPA

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Més estrany que veure una ciutat de tres milions d’habitants buida i amb la vida comercial morta, fins al punt que s’ha de caminar diverses illes per trobar un lloc on menjar alguna cosa o prendre un cafè, és constatar que no hi ha llums a les finestres. Tot està apagat i en penombra, com si la nit eterna hagués descendit sobre els mateixos carrers que abans celebraven Bulgàkov i Gógol al seu passeig dels Artistes o ocupaven les platges del Dniéper quan encara se somiava la primavera. «La meitat de la ciutat va marxar durant les primeres setmanes de la guerra i l’altra prefereix viure amb els llums mig apagats pel que pugui passar», diu la Kate, una noia maca de 23 anys en un cafè de Kíiv. Ningú té gaires ganes de parlar del que ha passat a Butxa. És massa tètric, massa desagradable, massa difícil de digerir.

No hauria de confondre aquesta penombra amb una ciutat rendida. És més aviat tot el contrari. Tots els que s’hi van quedar, ho van fer per lluitar fins a l’últim moment. Fos empunyant les armes, alimentant els militars i els malalts o mantenint els serveis essencials. Però tots són molt conscients que sense el preu que han pagat a Butxa, Irpín o Hostómel, les localitats de la perifèria occidental de Kíiv, les tropes russes haurien entrat a la ciutat. «No estan podent vèncer ni avançar, per això estan matant d’aquesta manera els civils. Es comporten com animals», diu Irna Pustovojt, una dona de 72 anys. «És com una pel·lícula de terror i els soldats russos són els zombis. És absolutament anormal i inhumà el que estan fent», diu la seva amiga Babiak Raise, de 55 anys.

Matances civils

Si una cosa saben fer els ucraïnesos, en qualsevol cas, és sobreposar-se a les tragèdies més inimaginables. La fam de Stalin va matar entre tres i cinc milions d’ucraïnesos, segons el consens acadèmic actual. I durant la Segona Guerra Mundial, que va començar amb l’ocupació nazi, rebuda com un alliberament per part de la població, que acabaria lluitant tant contra la Wehrmacht com les tropes soviètiques de Stalin, van morir també entre tres i cinc milions, inclosos 1,5 milions de jueus ucraïnesos. Però res d’això els ha anestesiat del «dolor» i «la tristesa» que sent la ciutat a mesura que es van coneixent els detalls de la matança de Butxa, també replicada a menor escala en altres localitats ocupades de l’oest de Kíiv. 

Notícies relacionades

«Jo jugo a futbol en un equip d’Hostómel, amb jugadors de tota la zona, i la meitat han mort o han desaparegut», assegura el Víktor, un home de 26 anys que abans de la guerra es guanyava la vida com a guia turístic. «Soc d’Odessa, parlo rus i mai havia tingut cap problema. Però els mitjans russos els han menjat el cap. Els han repetit cent vegades que som uns feixistes i uns nazis i s’ho han cregut. Ja no tinc amics a Rússia, però per mi estan morts», afegeix el Víktor. «És una bogeria absoluta el que han fet».

Aquest nano amb planta de jugador d’handbol va intentar allistar-se en l’exèrcit en dues ocasions, però en les dues va ser rebutjat. Des de fa setmanes les forces ucraïneses només accepten reclutes amb formació militar perquè els sobra gent. Siguin militars o civils, tots se saluden i s’acomiaden de la mateixa manera, una salutació nacionalista encunyada fa un segle: Slava Ukrayini, a la qual l’altre contesta Heroyam Slava. (‘Glòria a Ucraïna, glòria als herois’).