Llei marcial activa

Aquests són els 10 partits polítics d’Ucraïna suspesos per Zelenski

Segueixi les últimes notícies de la guerra d’Ucraïna en directe

REPORTATGE MULTIMÈDIA | Resum de 50 dies d’invasió russa

Aquests són els 10 partits polítics d’Ucraïna suspesos per Zelenski
2
Es llegeix en minuts

El president d’ Ucraïna, Volodímir Zelenski, va anunciar el 20 de març que suspenia l’activitat de fins a 10 partits polítics durant la llei marcial que està en vigor al país i que durarà, en principi, fins el 25 d’abril. El líder ucraïnès va defensar la decisió davant la «guerra a gran escala iniciada per la Federació Russa» i els presumptes «vincles» d’alguns seguidors d’aquestes formacions amb el Kremlin. Aquest dijous, a més, el Consell Nacional de Seguretat i Defensa d’Ucraïna ha ratificat la suspensió de les activitats del grup ‘Plataforma Per la Vida al Parlament’, dos dies després de la detenció del seu líder, el polític prorús Víktor Medvedtxuk. En aquest sentit, Zelenski va proposar dimecres intercanviar Medvedtxuk per presoners de guerra.

El president ucraïnès, membre del partit ’Servidor del Poble’, va afirmar al març que «ara tothom ha de cuidar els interessos del nostre Estat». Per això, ha donat ordres al Ministeri ucraïnès de Justícia perquè «prengui immediatament mesures integrals per prohibir les activitats d’aquests partits políticsen la manera prescrita», ha especificat.

Una decisió que s’ha allargat durant algunes setmanes i que ha acabat, a més, amb la detenció de Medvedtxuk. Avui, les autoritats ucraïneses han informat de la confiscació d’un total de 154 propietats del polític, inclosos 26 cotxes, 30 solars rurals, 23 cases, 32 apartaments, 17 places d’aparcament i un iot. Del detingut s’espera aconseguir «informacions importants», fins i tot sobre els plans i els preparatius de la guerra, segons indiquen fonts del Govern.

Fidelitat a Ucraïna

«Vull recordar a tots els polítics de qualsevol camp: els temps de guerra mostren molt bé l’escassetat d’ambicions personals d’aquells que intenten posar les seves pròpies ambicions, el seu propi partit o carrera per sobre dels interessos de l’Estat, els interessos del poble», ha explicat el governant ucraïnès. Qualsevol activitat dels polítics «encaminada a escindir-se o col·laborar no tindrà èxit. Però rebrà una resposta difícil», ha advertit Zelenski.

Partits de tots els colors

Entre els partits que veuran prohibida l’activitat hi ha ‘Plataforma d’Oposició per la Vida’, una formació liberaldemòcrata, euroescèptica i russòfila que compta amb fins a 44 dels 450 escons de la Rada Suprema, el parlament nacional d’Ucraïna. El president rus, Vladímir Putin, és el padrí de la filla del fundador, Medvedtxuk.

Notícies relacionades

Els altres partits prohibits pel Consell de Seguretat i Defensa Nacional d’Ucraïna són ‘Partit Xaria’, el ‘Nostre Bloc d’Oposició’, ‘Oposició d’Esquerra’, ‘Unió de Forces d’Esquerra’, ‘Estat’, ‘Partit Socialista Progressista d’Ucraïna’, ‘Partit Socialista’, ‘Socialistes’ i ‘Bloc de Vladímir Saldo’.

Aquesta prohibició s’ha pres com a una excepció bèl·lica, per la qual cosa s’estendrà mentre la llei marcial estigui en vigor. No obstant, la complicada situació que viu el país, sota setge de les tropes russes des que Moscou llancés la invasió militar el 24 de febrer, fa difícil predir fins quan duraran aquestes restriccions extraordinàries. Aquell 20 de març, Zelenski va firmar l’extensió de la llei marcial, ratificada pel parlament nacional, que durarà fins el 25 d’abril.