Guerra a Ucraïna

Rússia avança pel sud i l’est: pren Kherson i prepara el desembarcament a Odessa

Delegacions russa i ucraïnesa tornen a dialogar sota el foc

Rússia avança pel sud i l’est: pren Kherson i prepara el desembarcament a Odessa

Nina Lyashonok / Ukrinform / Getty Images)

6
Es llegeix en minuts

Les forces russes semblen haver pres ja Kherson, la seva primera gran ciutat a Ucraïna, i intensifiquen l’ofensiva sobre altres localitats en un inexorable avanç per l’est i el sud del país. Una ofensiva que ja ha complert la primera setmana i que ha portat a abandonar el país un milió d’ucraïnesos. «Reconstruirem cada immoble, cada ciutat», ha promès el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. I sota el foc, les delegacions russa i ucraïnesa es preparen per a noves negociacions, després del nul resultat del primer contacte.

Les tropes russes que avancen des de la península de Crimea – annexada per Moscou el 2014– tenen ara com a objectiu el port de Mariúpol i l’estratègica localitat d’Odessa. Les Forces Armades d’Ucraïna han informat que a les aigües del mar Negre hi ha almenys quatre grans barcos russos de desembarcament acompanyats per tres barcos de míssils en direcció a Odessa. Si cau Mariúpol, Rússia podria assegurar-se una continuïtat territorial entre Crimea i els territoris separatistes prorussos del Donbass (sud-est). Els russos «l’únic que volen és destruir-nos a tots», s’ha lamentat l’alcalde alcalde d’aquesta ciutat, Vadim Boixenk.

A Kherson, l’alcalde, Igor Kolikhàiev, ha confirmat que ha mantingut converses amb les tropes russes a l’ajuntament. «No els he fet promeses. No puc prometre que només estic interessat en la viabilitat normal de la nostra ciutat. Simplement els he demanat que no disparin a la gent. No tenim forces armades ucraïneses a la ciutat, només civils i persones que volen viure aquí», ha dit al seu perfil oficial de Facebook.

Després de la primera setmana en guerra, Zelenski ha celebrat l’«heroica» resistència del seu poble. El dirigent ucraïnès ha dit que les tropes ucraïneses han causat 9.000 baixes a les forces russes des que va començar la invasió, un fort contrast amb els 498 morts reconeguts per Moscou, que va efectuar dimecres el seu primer informe de baixes des de l’inici de la invasió.

«Som una nació que ha trencat els plans de l’enemic en una setmana. Plans escrits des de fa anys: pèrfids, plens d’odi envers el nostre país», va expressar el mandatari, que va prometre que reconstruirà el país després de la guerra i que serà Rússia qui en pagarà el cost.

Tres escoles a Khàrkiv

Mentrestant, els atacs aeris russos han tocat diverses infraestructures, entre les quals, tres escoles i la catedral de la segona ciutat més gran d’Ucraïna, Khàrkiv, en la vuitena jornada des que el president rus, Vladímir Putin, va ordenar una operació militar especial al país. Segons la cadena CNN, almenys tres escoles de Khàrkiv han rebut impactes per atacs aeris russos, segons els vídeos i les fotos publicades a les xarxes socials, verificats pel mitjà nord-americà. Una de les escoles està al barri del nord de Saltivka i les altres dues estan a poc més d’un quilòmetre de distància, al districte industrial del sud-est de la ciutat, segons ha informat el mateix mitjà.

Almenys quatre explosions s’han sentit aquest dimecres a la nit a Kíev, dues de les quals, a prop de l’estació de metro de Narodiv, a escassos cinc quilòmetres de la icònica plaça Maidan i molt a prop dels edificis governamentals ucraïnesos. Les alarmes han tornat a sonar a Kíev aquest dimecres a la nit. Una d’aquestes explosions hauria tingut lloc a l’àrea de Goloseevo, al cèntric districte de Petxersk. L’assessor del cap de l’oficina del president, Oleksí Arestovitx, va confirmar la informació sobre les explosions, segons recullen UNIAN i la cadena ucraïnesa Suspilne. Les alarmes han sonat també per altres punts del país, com Lviv, Mikolaiv, Txerkassi, Odessa, Zaporíjia.

Segons fonts del diari ucraïnès ‘Pravda’, l’objectiu de l’atac amb míssils russos sobre Kíev era el Ministeri de Defensa o el Comando de les Forces Terrestres. El míssil va ser enderrocat pel sistema de defensa aèria i les seves restes van ser les que van caure a prop de l’estació de ferrocarril del sud. «Els terroristes russos han llançat un atac aeri a l’estació de tren del sud de Kíev, on milers de dones i nens ucraïnesos estan sent evacuats», ha afirmat l’empresa ferroviària Ukrzaliznitsia en un comunicat a Telegram. «El projectil ha impactat a prop de l’Hotel Ibis, l’edifici de l’estació ha resistit i ha patit danys menors. S’està aclarint informació sobre les víctimes. Els trens continuen en funcionament», ha afegit.

Sis morts a Izium

Almenys sis persones, entre les quals, dos nens, han mort en un atac aeri amb míssils per part d’un avió rus a una casa privada a Izium, a la regió de Khàrkiv, a l’est d’Ucraïna, segons han informat les autoritats ucraïneses. Segons un informe recollit per l’agència de notícies UNIAN, el tinent d’alcalde d’Izium, Volodomir Matsokin, ha assegurat que l’atac aeri va començar al voltant de les 23.59 hores (hora local) i ha tocat un edifici alt i una casa privada. El governador de la regió de Khàrkiv, Oleh Sinegubov, va assegurar diumenge que les forces ucraïneses controlaven «totalment» la ciutat després que transcendissin informacions sobre intensos combats a la zona.

«Mariúpol està bloquejada. Les tropes continuaran movent-se en aquesta direcció per finalment aturar el bombardeig d’àrees residencials», va dir el representant de la milícia de Donetsk, Eduard Basúrin, a la televisió pública russa Rossía-24. No obstant, el Ministeri de l’Interior ucraïnès va assegurar que «les batalles per Mariúpol continuen», ja que les unitats de la Guàrdia Nacional juntament amb les Forces Armades «mantenen la defensa de la ciutat».

Corredors de seguretat per a civils

«Tots els civils que desitgin sortir de Mariúpol per motius de seguretat poden dirigir-se cap a l’est [...], va assegurar el ministeri, mentre va assenyalar que s’han creat altres corredors al sud-oest de Khàrkiv i al nord de Kíev, on Rússia reuneix forces cada vegada més a prop de la capital. «Els militars russos no posen obstacles a la sortida de la població civil», va assegurar, tot i que Rússia no pensa aturar la seva ofensiva, tal com han assegurat aquesta setmana ja diversos alts càrrecs, com el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el mateix president rus, Vladímir Putin.

Això no treu, consideren al Kremlin, que puguin asseure’s a negociar amb Ucraïna, amb l’esperança que el president d’aquest país, Volodímir Zelenski, cedeixi a les seves exigències. Putin, de fet, va deixar clar dilluns, després de la primera ronda de negociacions amb Kíev a la frontera ucraïneso-bielorussa, que només aturarà la invasió si es tenen en compte els «legítims interessos de Rússia en matèria de seguretat, incloent-hi la seva sobirania sobre Crimea», així com la «desmilitarització i desnazificació» d’Ucraïna i un estatus neutral d’aquest país respecte a l’OTAN.

Segona ronda de negociacions

Notícies relacionades

Aquest dijous hi haurà una altra taula de negociació en territori bielorús, però en aquesta ocasió a Belovézhskaia Puixtxa, a la regió de Brest, més a prop de Polònia. «Tinc entès que venen des de Polònia», va assenyalar el cap negociador rus, Vladímir Medinski.

L’Oficina del President d’Ucraïna va confirmar poc després que la delegació ucraïnesa viatjarà a Belovézhskaia Puixtxa. «Estem preparats per a negociacions, estem oberts per a la diplomàcia, però de cap manera estem preparats per acceptar els ultimàtum russos», va dir el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba.