Lideratge mediàtic

Zelenski s’erigeix com a heroi per als ucraïnesos

El president d’Ucraïna aconsegueix mantenir alta la moral de la població per resistir els atacs russos

  • La invasió russa, en directe

  • «Guerra d’odi» en els bombardejos de Khàrkiv

  • Rússia alerta que una tercera guerra mundial seria nuclear

Zelenski s’erigeix com a heroi per als ucraïnesos

EFE Vídeo

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Dimecres al matí, mentre continuava nevant i hi havia boira a Kíev, l’oficina de premsa del president ucraïnès va publicar un vídeo en què Volodímir Zelenski apareixia vestit en caqui i parlant amb la veu ronca. El seu rostre també era la representació del líder en guerra, incloses les ulleres, la pell sense brillantor i la inflor facial per les poques hores dormides.

Des que dijous Rússia iniciés la invasió d’Ucraïna, les xarxes socials ucraïneses i les aplicacions de missatgeria instantània –en particular, Telegram– s’han omplert d’imatges com aquesta del màxim mandatari ucraïnès. És un encert de Zelenski, ja que així les seves declaracions circulen com la pólvora entre la població.

Els responsables de comunicació del Govern de Kíev deuen pensar que, després de dies en guerra, la moral de la gent, soldats i voluntaris s’ha de mantenir alta. I no hi ha ningú que pugui intentar complir aquesta tasca millor que el president. Més encara en aquest cas, ja que es tracta d’un personatge mediàtic, un excòmic i actor de 41 anys que els ucraïnesos recorden encara com a guanyador de l’edició local de ‘Mira qui balla’ el 2004. Fins i tot com a president d’Ucraïna –va guanyar les eleccions el 2019–, publicava missatges burletes dirigits a la llavors cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, i ironitzava sobre l’entrada del seu país a la Unió Europea.

No abandona Ucraïna

De fet, Zelenski ha tingut una carrera tan surrealista que alguns temen que acabi estavellant-se en alguna corba del destí. President d’un país en guerra ara, ha repetit en més d’una ocasió que no vol abandonar el seu poble i, en els seus discursos, no s’ha estalviat els adjectius apassionats i dramàtics per frenar el conflicte.

En les seves primeres intervencions, es va adreçar primer als 44 milions d’habitants d’Ucraïna i després va parlar als 144 milions de russos. També va apel·lar al dret internacional i va acusar Rússia de crims de guerra. En paral·lel, ha intentat aquests dies mantenir oberta la via del diàleg amb Moscou, però alhora ha dit que no té ni una mica d’esperança que aquests acords triomfin aviat. Així ha obtingut fins i tot el suport de la Xina, cosa que aïlla més encara Rússia.

Després del ruixat de ferro i foc que va martiritzar els últims dies les ciutats ucraïneses de Khàrkiv, Kherson i Kíev, amb els atacs de les tropes russes, dimecres va ser un dia menys imprevisible. Però això va significar desenes de bombes que han caigut al sud i est del país –on l’avenç rus continua de forma més expedita–, civils ferits, morts i destrucció. De fet, l’Exèrcit rus sol matinar i llançar les bombes molt d’hora. A les cinc o sis del matí ja estan disparant a tot el que consideren útil per perjudicar les estructures estratègiques ucraïneses i debilitar-ho així, no només militarment, sinó també econòmicament. És el preludi que s’orquestra per llançar els atacs definitius.

Notícies relacionades

A Kíev, no obstant, laresistència ucraïnesa ha aconseguit frenar de moment aquest avanç, entre d’altres, al volar ponts que connecten la capital amb la resta del país. Aquesta situació ha aixecat l’humor del president, tal com ho ha transmès a la ciutadania. Dissabte, per exemple, va dir que Ucraïna havia «desbaratat» el pla de l’Exèrcit rus d’una guerra llampec. Dimarts, va posar èmfasi en el bombardeig de la torre de televisió de Babi Iar, un lloc símbol de les matances dels nazis contra els jueus –grup religiós al qual ell mateix pertany–, si bé la retòrica russa ha sigut que el seu Govern és ‘nazi’; i ha insistit que el veritable final del president rus, Vladímir Putin, és «esborrar la història» d’Ucraïna.

Aquest dimecres, el màxim mandatari ucraïnès ha recalcat la seva admiració pels ciutadans del seu país. «El món sencer us admira, des de les estrelles de Hollywood als polítics. Avui, vosaltres, els ucraïnesos, sou el símbol de la invencibilitat. El símbol que les persones, a qualsevol país, es poden convertir en les millors persones de la Terra en qualsevol moment». Amb les seves declaracions i el seu carisma, Zelenski s’ha erigit com un líder per al poble ucraïnès.