A través de vídeos

El president ucraïnès mira d’inspirar moral de victòria amb missatges continus a la seva població

  • Segueix des d’aquí l’última hora de l’ofensiva de Rússia a Ucraïna

1
Es llegeix en minuts

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, posa bona cara en el seu pitjor moment. «¡Bon dia, ucraïnesos!», diu als seus compatriotes amb un indici de somriure en una de les últimes imatges amb què intenta demostrar que encara segueix allà. Surt sol al ‘selfie’. Surt sol en el que es veu de ciutat. Sol en el món –«Ens mira des de lluny», va denunciar al seu dia– el president, malgrat tot, fa veure que resisteix en un d’aquests vídeos que ha convertit en la seva trinxera particular. I anima els seus ciutadans a resistir.

«Vencerem», insisteix en una de les seves compareixences més recent, en la qual assegura que encara manté el control dels punts claus de Kíev, malgrat l’avenç rus.

Zelenski insta a aturar la guerra. Reclama a Europa més sancions contra Putin i anima els russos a rebel·lar-se contra ell: «Els soldats detinguts –diu– no entenen per què els envien a morir o a matar».

Notícies relacionades

En el punt de mira del Kremlin, cada compareixença de Zelenski és un exercici per mantenir la moral de victòria. Una fe de vida. Depèn del moment i del lloc de la gravació, representen el missatge que segueix a Kíev. Avalat pels seus homes de confiança. Ferm en la seva responsabilitat com a president des del faristol.

Amb la guerra a les portes, dissabte combinava la seva invitació a posar-li fi amb una crida als ucraïnesos que vulguin tornar al seu país per defensar-lo: «Us donarem armes», els anunciava. Per Zelenski, tot aquell que lluiti contra la invasió és un heroi.