Johnson imposa sancions limitades a interessos russos al Regne Unit vinculats amb el règim de Putin

El càstig per la intervenció a Ucraïna afecta cinc bancs i tres multimilionaris russos

Johnson imposa sancions limitades a interessos russos al Regne Unit vinculats amb el règim de Putin

JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson va anunciar dimarts unes tímides sancions contra cinc bancs i tres multimilionaris russos, després que Vladímir Putin ordenés l’entrada de tropes russes a l’est d’Ucraïna. El primer ministre britànic va descriure les sancions com a «molt dures», però tant l’oposició laborista com alguns diputats conservadors van considerar que les mesures no anaven tan lluny com caldria.

«És el primer pas, la primera barrera del que estem disposats a fer», va assenyalar Johnson durant la declaració sobre la crisi ucraïnesa a la Cambra dels Comuns. «Tenim més sancions a punt per aplicar-les junt amb els Estats Units i la Unió Europea, si l’escalada va més enllà».

Llarga crisi

Johnson va al·ludir a les «falses acusacions» del missatge del president rus la nit anterior, amb «absurdes i místiques raons», com a «pretext per portar a terme una ofensiva a gran escala». Els seus actes, va assenyalar, equivalen a una «renovada invasió» del país, parts del qual ja van ser annexionades il·legalment a Rússia el 2014.

«La determinació del Regne Unit de defensar els aliats de l’OTAN és inamovible», va declarar el primer ministre, que va advertir que cal preparar-se «per a una llarga crisi», però el final ha d’estar clar: «La intervenció de Putin a Ucraïna ha de fracassar». Johnson va recordar que el seu Govern ha doblat el nombre de tropes desplegades a Estònia i està disposat a enviar-hi més forces britàniques si així se sol·licita.

Ja sancionats

Notícies relacionades

Entre els tres multimilionaris sancionats hi ha Gennady Timchenko, el sisè home més ric de Rússia, que controla el grup privat d’inversió Volga, així com Boris Rotenberg, un amic d’infància de Putin, i el seu nebot Igor Rotenberg, copropietaris de l’SMP Bank, que sumen entre tots dos una riquesa de 3.300 milions de dòlars. El trio ja havia sigut prèviament sancionat pels Estats Units. A partir d’ara se’ls prohibeix viatjar a terra britànic i a tots els individus i entitats al Regne Unit dur a terme qualsevol forma de negoci amb ells. Els bancs a la llista negra britànica són Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank.

El líder laborista, Keir Starmer, va recolzar les sancions, però va indicar que el Regne Unit «ha d’estar preparat per anar més lluny». «Si no responem amb un bloc complet de sancions ara, Putin rebrà de nou el missatge que els beneficis de l’agressió sobrepassen els costos». El veterà conservador, Ian Duncan Smith, també va demanar al primer ministre que anés més lluny en el càstig, igual que Ed Davey, el cap del Partit Liberal Demòcrata.