Tensió a Europa de l’est

¿Què és el Donbass i què implica el reconeixement de Rússia?

  • Putin ha anunciat que pretén reconèixer les regions prorusses d’Ucraïna de Donetsk i Lugansk

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Què és el Donbass?

És una regió de l’est d’Ucraïna en la qual la majoria de la població parla rus. Es troba a la frontera amb Rússia i té sortida al mar d’Azov. El territori està format per les províncies de Donetsk i Lugansk, autoproclamades repúbliques independents i sota el control de milícies separatistes que compten amb el suport polític i militar rus des del 2014, quan va esclatar la guerra civil. Els rebels han batejat les dues províncies com la República Popular de Lugansk (LPR, per les seves sigles en anglès) i la República Popular de Donetsk (DPR, per les seves sigles en anglès).

¿Quina és la situació actual?

El Govern d’Ucraïna afirma que les dues regions estan en efecte ocupades per Rússia. El febrer del 2015 es va arribar a un fràgil alto el foc gràcies als Acords de Minsk, firmats entre Ucraïna i Rússia, amb la mediació de França i Alemanya –l’anomenat Quartet de Normandia–. La treva s’ha trencat diverses vegades i el conflicte continua en l’actualitat amb escaramusses i l’esclat de cotxes bomba. Més de 14.000 persones han mort en el conflicte des del 2014. El Govern ucraïnès diu que 1,5 milions de persones s’han vist obligades a fugir de casa.

¿Qui ha trencat l’alto el foc?

Les dues parts s’acusen mútuament d’haver iniciat els últims incidents. Els Estats Units i l’OTAN acusen Rússia de provocar els enfrontaments per acusar després l’Exèrcit ucraïnès de ser-ne el responsable, cosa que es coneix com a operacions de falsa bandera, i així tenir l’excusa per llançar la invasió amb l’argument de defensar els territoris separatistes de les agressions.

Els rebels, per la seva banda, han posat en marxa l’evacuació massiva de civils cap a territori rus. Una operació que justifiquen davant el temor d’un possible atac a gran escala que podria portar a terme l’Exèrcit ucraïnès, una cosa que el Govern de Kíev nega.

¿Què significa un reconeixement per part de Rússia de la independència del Donbass?

El reconeixement realitzat pel president rus, Vladímir Putin, implica que Moscou ja no considera les dues províncies com a part d’Ucraïna, sinó com dos països independents aliats de Rússia. Aquest estatus aplanaria el camí perquè el Kremlin enviés obertament l’Exèrcit a Donetsk i Lugansk amb l’excusa d’una possible agressió externa. Un membre del Parlament rus i exlíder polític de Donetsk, Alexander Borodai, va dir a Reuters el mes passat que els separatistes buscarien l’ajuda de Rússia per arrabassar el control de parts de les regions que encara estan sota el control de les forces ucraïneses. Si això ocorregués, podria conduir a un conflicte militar obert entre Rússia i Ucraïna.

Temes:

Rússia Ucraïna