Contra els mandats de vacunació

La protesta es multiplica al Canadà i creix la crítica per la lentitud de resposta de les autoritats

  • Ciutadans d’Ottawa fan contramanifestacions mentre s’intensifica el recolzament al ‘comboi de la llibertat’

  • La policia tanca amb arrestos la crisi al pont més important per al trànsit comercial entre el Canadà i els EUA

AFP / DAVE CHAN

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El termòmetre marca més de dos dígits sota zero, la sensació tèrmica és encara més gèlida. La temperatura no convida a ser als carrers però a Ottawa, i en altres punts del Canadà, les protestes que es van iniciar amb un comboi de camioners el 28 de gener per alçar-se contra els mandats de vacunació han continuat creixent aquest cap de setmana. Alhora, s’eleva també la veu i l’acció dels qui s’oposen als manifestants i és palpable el descontentament dels qui critiquen les autoritats, a tots els nivells, per la inacció o la lentitud de les respostes per acabar amb la crisi.

Només aquest diumenge, dos dies després que una ordre judicial instés els manifestants a deixar buit el pont Ambassador, la més vital infraestructura per al trànsit comercial rodat entre el Canadà i els Estats Units, la policia ha realitzat arrestos i ha decomissat vehicles entre els qui s’havien quedat als voltants i continuaven obligant que l’encreuament continués tancat. «Avui la nostra crisi nacional al pont ha acabat», ha declarat Drew Dilkens, l’alcalde de Windsor, la ciutat d’Ontario que l’Ambassador uneix amb Detroit, encara que no ha especificat quan es reobrirà al trànsit.

«El Canadà és una nació que creu en el dret a la llibertat d’expressió però també estem regits per la llei», ha assegurat també en un comunicat Dilkens, que ha cridat els líders provincials federals a «evitar qualsevol retòrica política de divisió» i a «redoblar esforços per ajudar tots els canadencs quan sortim de gairebé dos anys de confinaments i restriccions per la pandèmia».

A la capital, no obstant, no sembla que hagi de canviar res. Com ha passat els dos caps de setmana previs, un «significant flux de manifestants» segons la policia, arribaven aquest cap de setmana al centre, que segueix paralitzat per la presència de camions i vehicles.

Aquesta vegada, no obstant, els qui s’oposen als mandats de vacunació o demanen desmantellar el Govern no eren els únics que prenien els carrers. Diumenge un grup de ciutadans cansats de la presència a la ciutat de l’anomenat ‘comboi de la llibertat’ prenia la iniciativa per bloquejar l’arribada al centre dels qui anaven a recolzar la protesta.

I dissabte al parc Lansdowne, a tres quilòmetres de la zona del Parlament també diversos milers de persones van participar en una contramanifestació. «Hem estat callats, però anima veure molta gent fora malgrat el fred», deia en aquesta marxa Yves, un professor de la Universitat d’Ottawa. «Si la majoria no ens expressem, entrem en terreny relliscós. Hem donat massa espai a persones que són intolerants, gent que creu que té drets absoluts».

Veus en defensa de les vacunes

La contramanifestació de dissabte era plena de pancartes reclamant la ciutat i els carrers, demanant «tornar a fer Ottawa avorrida», però també defensant vacunes i mascaretes o denunciant els corrents ultres que es perceben sota la protesta.

«Els camioners són una minoria, tenen molta gent de l’extrema dreta darrere», assegurava Jane, una dona a punt de fer 70 anys que assenyalava els milions de dòlars donats per a les protestes que han permès als camioners i els qui els donen suport amb els seus vehicles no gastar diners en menjar o el combustible amb què mantenen els motors en marxa. «Molta gent no està informada de qui està movent tots els fils», lamentava.

Els manifestants també trencaven la imatge de protesta purament pacífica que s’esforcen per donar els qui protagonitzen i recolzen el comboi. Repetien històries d’agressivitat, d’atacs individuals, de ciutadans que han sigut intimidats... «Quan expresses una opinió diferent deixen de ser tan amistosos», assegurava el professor, «i parlen de defensar els seus drets però no respecten els dels altres». Unes hores més tard, dos supermercats havien de tancar d’hora després de no poder contenir la gent que entrava sense la mascareta.

Descontentament amb la policia i les autoritats

En la contramanifestació era fàcil trobar-se també amb el descontentament amb la policia i amb les autoritats, tant municipals com provincials i, també, federal. «Sentim que la policia, la ciutat i els polítics no ens estan cuidant. Ells estan tenint un paper endormiscat, fan grans discursos, s’assenyalen els uns als altres..., però el que necessitem és lideratge», deia Sarah, una dona de 39 anys.

Notícies relacionades

Aquest dissabte s’anunciava que la policia d’Ottawa, la d’Ontario i la Reial Policia Muntada del Canadà han creat un centre de comandament integrat, però a la capital s’insisteix que per veure més accions encara han d’esperar l’arribada de reforços. El primer ministre, Justin Trudeau, convocava aquest dissabte una reunió del Grup de Resposta a Incidents per parlar de «més accions immediates» per acabar amb els «bloquejos i ocupacions il·legals», i anunciava una altra reunió diumenge.

La policia de Windsor, la que per fi realitzava arrestos al pont Ambassador, defensava per la seva banda el seu calendari d’actuació. «Es va actuar amb prudència durant el transcurs de la manifestació per evitar crear una situació inestable», van explicar en un comunicat, en què van defensar haver mantingut «línies obertes de comunicació i negociacions continuades» amb els manifestants. «Aquest exercici de discrecionalitat no ha de confondre’s amb falta d’acció», van dir.