Crisi sanitària

¿Qui lidera les manifestacions antivacunes al Canadà?

  • L’extrema dreta té un paper important en l’organització de les protestes, que ja es prolonguen durant 14 dies

¿Qui lidera les manifestacions antivacunes al Canadà?

REUTERS/Patrick Doyle

1
Es llegeix en minuts

Les protestes dels camioners antivacunes al Canadà segueixen en marxa i continuen bloquejant l’economia i amenaçant la cadena de subministraments. Les manifestacions es mantenen en boca de tots després de 14 dies, després d’iniciar-se el 29 de gener amb uns 3.000 vehicles que protestaven per les restriccions per la covid, concretament pel fet que s’obligui els transportistes a vacunar-se per travessar la frontera amb els EUA. Però ¿qui està liderant les protestes de l’autodenominat ‘Comboi de la Libertad’?

L’extrema dreta té un paper importante en el moviment. De fet, entre els líders de les protestes, on poden observar-se símbols nazis, hi ha persones de reconeguda simpatia cap a la ultradreta.

Entre ells es troba el líder del Partit Popular del Canadà (PCC), Maxime Bernier. El polèmic polític va ser ministre de Defensa i Afers Exteriors al Canadà entre 2007 i 2011, durant els Governs del primer ministre conservador Stephen Harper. No obstant, Bernier va abandonar aquest partit el 2018 per crear el PPC, que se situa a la dreta de la seva antiga formació política.

Fins al moment, el PPC no compta amb representació en el Parlament canadenc. No obstant, els militants del partit són presents entre els manifestants a Ottawa.

Pròxims a l’extrema dreta

Un altre controvertit polític, que també va formar part del Partit Conservador, és una les cares visibles de l’autodenominat ‘Comboi de la Llibertat’ al Canadà. Es tracta de Rand Hillier, un diputat independent d’Ontario, que l’any 2019 va ser expulsat de la formació després d’adreçar-se insultantment als pares de nens amb autisme.

Notícies relacionades

Per la seva part, Tamara Lich és una altra de les organitzadores clau del moviment. Va treballar com a secretària del partit Maverick, una formació de centredreta fundada el 2020 que promovia la independència de les ‘Prades canadenques’, formades per Alberta, Saskatchewan i Manitoba. A més, Lich també va ser instructora esportiva i formava part del grup de música d’Alberta Blind Monday.

D’altra banda, James i Sandra Bauder també són importants organitzadors del ‘Comboi de la llibertat’ i lideren el grup cridat ‘Unitat del Canadà’. Segons Sky News, James Bauder ha demanat obertament que el primer ministre, Justin Trudeau, sigui jutjat per traïció per les seves polítiques en relació amb el coronavirus