Crisi sanitària global

Les protestes contra les restriccions sanitàries al Canadà, en claus

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Són els camioners els que, inicialment, van posar potes enlaire amb les seves protestes la capital del Canadà, Ottawa, la quarta ciutat més gran del país. El seu cansament per les mesures restrictives com a conseqüència de la covid van encendre una metxa que crema ja durant més de deu dies i que el Govern de Justine Trudeau és incapaç, de moment, d’apagar. El moviment canadenc, aclamat per la ultradreta i sectors antivacunes, és el mirall en què es miren ja simpatitzants de la mateixa causa en altres països, com Nova Zelanda i Austràlia. A continuació, unes claus per entendre l’origen i la trajectòria d’una protesta que amenaça de creuar fronteres i continents.

Què és la ‘Caravana de la Llibertat’

La ’Caravana de la Llibertat’ és el nom amb què el col·lectiu de camioners, que té paralitzada la ciutat d’Ottawa amb uns 3.000 vehicles, ha batejat el moviment antirestriccions per la covid. La gota que va fer vessar el vas del seu descontentament va ser el fet que se’ls requerís estar vacunats per poder creuar la frontera amb els Estats Units, pròxima a la capital canadenca. A més, del bloqueig del centre de la ciutat, els manifestants han començat a tallar la principal carretera de nexe amb els EUA al seu pas per Windsor, a Ontario, en direcció a Detroit. Camions de gran tonatge estan aturats al voltant del Parlament, escortats per uns 10.000 manifestants.

El primer ministre Trudeau, contra les cordes

Les protestes a Ottawa van començar el 29 de gener, i ja enfilen el seu dotzè dia. Inicialment, va ser l’alcalde, Jim Watson, que va intervenir en l’assumpte, però, desbordat, no va tardar a sol·licitar ajuda al Govern federal. Abans, va declarar l’estat d’emergència amb l’argument que s’estava produint «l’emergència més greu» en la història del municipi. Camions de gran tonatge envolten el Parlament i les seves botzines sonen dia i nit, cosa que provoca greus molèsties als ciutadans. Trudeau, que els ha instat a cessar l’actitud en reiterades ocasions, els ha acusat de «bloquejar» la democràcia.

Ultradretans i antivacunes

Entre els manifestants d’Ottawa és possible veure símbols nazis. La ultradreta hi és present, barrejada amb els que reneguen de les vacunes, als carrers de la ciutat canadenca. Però el moviment està aconseguint el recolzament de simpatitzants a tot el món. Una bona mostra n’és que les fotografies fetes a Ottawa ja són utilitzades per grups de tots els continents per fer seva la reivindicació.

El ‘hashtag’ utilitzat pels camioners, #FreedomConvoy, s’ha estès ràpidament per les xarxes socials. A Facebook, el ‘hashtag’ s’ha compartit més d’1,2 milions de vegades des del 24 de gener, segons CrowdTangle, una eina d’anàlisi propietat de Facebook.


Nova Zelanda, Austràlia i EUA

Les protestes antirestriccions iniciades al Canadà ja han tingut la seva rèplica en, almenys, dos països, Nova Zelanda i Austràlia. Camioners nord-americans i grups antivacunes estan planejant organitzar-se en el mateix sentit. Els simpatitzants volen crear grupuscles locals del moviment canadenc i han instat els camioners dels Estats Units a adoptar les seves mateixes tàctiques.