Mobilitzacions contra les restriccions

Els EUA exigeixen al Canadà acabar amb el bloqueig provocat pels camioners antivacunes

Les protestes que han tallat els ponts d’accés als EUA des del Canadà estan causant greus perjudicis a la indústria automobilística

3
Es llegeix en minuts

L’Administració nord-americana ha exigit al Canadà que faci ús de les seves competències federals per alleujar la creixent pertorbació econòmica causada pel bloqueig d’una ruta comercial vital entre els Estats Units i el Canadà per part de manifestants que s’oposen a les mesures sanitàries imposades per la covid.

El tancament del pont Ambassador, el pas fronterer terrestre internacional més transitat d’Amèrica del Nord i una ruta de subministrament vital per als fabricants d’automòbils de Detroit i ha deixat les autoritats lluitant per limitar els danys econòmics.

Els camioners canadencs van iniciar les seves protestes constituint el ‘comboi de la llibertat’ format per més de 3.000 vehicles de gran tonatge que han paralitzat Ottawa i les principals vies de connexió amb els EUA. Van començar amb el bloqueig del pont Ambassador dilluns i des d’aleshores han tancat dos passos fronterers més petits a les províncies d’Alberta i Manitoba.

Les protestes canadenques ja han travessat fronteres i s’han estès a Austràlia, Nova Zelanda, França i Bèlgica, tot i que l’onada d’infeccions causades per la variant òmicron, altament infecciosa, ha començat a disminuir en alguns llocs.

El secretari de Seguretat Nacional dels EUA, Alejandro Mayorkas, i el secretari de Transport, Pete Buttigieg, van instar els seus homòlegs canadencs «a utilitzar els poders federals per resoldre aquesta situació a la nostra frontera conjunta», va dir dijous un funcionari de la Casa Blanca que va afegir: «Les autoritats frontereres i duaneres nord-americanes i canadenques estan treballant amb gran urgència per garantir el flux continu de béns i serveis a través de la nostra frontera internacional, aprofitant les rutes terrestres alternatives, així com les opcions aèries i marítimes».

Els ministres federals canadencs han qualificat el bloqueig d’il·legal i han demanat als manifestants que tornin a casa. La policia pròxima al pont Ambassador ha començat a rebre personal addicional, segons va declarar a la CNN Drew Dilkens, alcalde de Windsor, Ontario, que limita amb Detroit.

Dilkens va dir més tard que Windsor estava buscant una ordre judicial al Tribunal Superior d’Ontario perquè es retiressin els manifestants, i va afegir que estava mirant de resoldre el cas de manera pacífica.

Desviació de la càrrega

Amb el trànsit tallat per moments en els dos sentits, General Motors Co i Stellantis, empresa matriu de Chrysler, van dir dijous que havien de cancel·lar o reduir torns a causa de l’escassetat de peces, sumant-se a les retallades de producció anunciades anteriorment per Ford Motor Co i Toyota Motor Corp.

Toyota va dir que suspenia la producció fins dissabte a les seves plantes d’Ontario i Kentucky, cosa que afecta la fabricació del Camry, el RAV4 i altres models populars. Ford està estudiant la possibilitat d’enviar per avió algunes peces d’automòbils a una planta de Windsor que produeix motors per a models populars, va dir un funcionari del sindicat.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va dir que estava treballant per posar fi al bloqueig del pont, que perjudicava els «canadencs corrents, ja sigui pels preus de les botigues de queviures, per la pèrdua o suspensió de llocs de treball o per la interrupció de les cadenes de subministrament».

Notícies relacionades

Un tribunal d’Ontario va congelar dijous els fons donats als manifestants antivacunes a través de l’aplicació GiveSendGo. El grup de la caravana havia recaptat més de 8 milions de dòlars a última hora de la tarda de dijous, va dir l’empresa amb seu a Boston.

Més de dos terços dels 511.000 milions de dòlars en mercaderies que s’intercanvien anualment entre el Canadà i els Estats Units es transporten per carretera. La Detroit International Bridge Company, propietària del pont Ambassador, va instar el Canadà a posar fi a la protesta derogant el mandat de vacunació o a retirar els vehicles perquè es reprengui el comerç.