Cita electoral

¿Com és el sistema electoral a Portugal?

El país es divideix en 22 cercles electorals (18 de peninsulars, 2 d’insulars i 2 a l’estranger) que reparteixen un total de 230 escons

¿Com és el sistema electoral a Portugal?
1
Es llegeix en minuts

Portugal afronta aquest diumenge 30 de gener unes eleccions legislatives que definiran la composició de la seva assemblea per a la pròxima legislatura, la 15a de la seva actual etapa democràtica, que es prolongarà fins a l’any 2026.

El sistema electoral del país lusità, pel qual s’elegiran els 230 diputats, és similar a l’espanyol, amb circumscripcions (cercles electorals) en què s’escull un determinat nombre de representants segons el seu pes poblacional.

En concret, Portugal està dividit en 22 cercles electorals: 18 al seu territori continental (els 18 districtes en què es divideix el país), 2 d’insulars (Açores i Madeira) i 2 a l’estranger (Europa i fora d’Europa).

El nombre de diputats que seran elegits per cada cercle electoral varia des dels 48 de Lisboa i 40 de Porto fins als 2 de cadascuna de les dues circumscripcions de l’estranger i de Portalegre, àrea limítrofa amb Extremadura. Braga, Setúbal i Aveiro són altres dels territoris amb més escons en joc, amb 19, 18 i 16, respectivament.

Els principals partits (tots els que actualment tenen representació parlamentària) presenten candidats en totes i cadascuna de les circumscripcions, si bé això no és obligatori i altres formacions minoritàries es presenten únicament a determinades regions.

Les llistes electorals són tancades i l’assignació d’escons una vegada coneguts els resultats es realitza a través del sistema D’Hondt, igual com passa en el cas espanyol. La majoria absoluta se situa en els 116 escons, xifra necessària també per formar una coalició amb capacitat de governar si cap partit obté per si sol més de la meitat dels representants.

Notícies relacionades

Com a principal diferència amb el sistema electoral d’Espanya, es pot destacar que Portugal funciona de manera unicameral. L’Assemblea de la República seria l’equivalent al Congrés dels Diputats, però en el cas lusità no hi ha una institució similar al Senat.

Més de 10 milions de persones estan cridades a les urnes, de les quals unes 300.000 ja han exercit el seu dret al vot a l’inscriure’s per a la jornada de votació anticipada, que el país realitza per donar més flexibilitat a la participació ciutadana.