Comicis

Eleccions a Portugal: ¿qui en són els candidats?

António Costa busca la reelecció després de perdre el suport dels seus socis d’esquerra en l’aprovació dels Pressupostos

Eleccions a Portugal: ¿qui en són els candidats?
3
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge 30 de gener Portugal celebra unes eleccions legislatives que definiran la distribució dels 230 escons de l’Assemblea de la República per a la XV Legislatura.

Els comicis arriben després d’un avenç electoral provocat pel rebuig del Partit Comunista i el Bloc d’Esquerra als Pressupostos presentats pel primer ministre, el socialista António Costa. Aquest fet va obligar a interrompre la XIV Legislatura quan amb prou feines s’havien complert dos anys dels quatre previstos.

La cita amb les urnes definirà, per tant, la representació parlamentària de cada formació de cara a la configuració d’un nou Govern al país lusità.

Cinc seran els principals partits que es presentaran a aquestes eleccions. Tots ells repeteixen cap de llista respecte a l’anterior cita electoral, que va tenir lloc el 2019. Aquests són els candidats amb més opcions a ocupar el càrrec de màxima responsabilitat del país.

Partit Socialista (PS) - António Costa

És el primer ministre del país des del 2015 i opta a un tercer mandat. En els dos anteriors s’ha vist obligat a pactar amb altres forces d’esquerres per aconseguir una majoria suficient, no obstant, els seus desacords amb aquestes formacions han desembocat en l’actual convocatòria electoral. Té 60 anys i abans de presidir el Govern va exercir durant gairebé una dècada com a alcalde de Lisboa. Com a principals cartes electorals, la gestió de la pandèmia i l’estabilitat financera dels comptes públics poden jugar al seu favor.

Partit Socialdemòcrata (PSD) - Rui Rio

La formació liberal de centredreta, que ha alternat el poder amb els socialistes durant la pràctica totalitat de l’actual etapa democràtica, va obtenir el 2019 un dels seus pitjors resultats històrics, quedant per sota del milió i mig de vots. No obstant, Rui Rio repeteix com a candidat després d’imposar-se en un ajustat procés de primàries davant Paulo Rangel. Té 63 anys i va ser alcalde de Porto durant una mica menys de 12. El partit manté la direcció de l’Estat, a través de l’actual president de la república, Marcelo Rebelo de Sousa.

Bloc d’Esquerra (BE) - Catarina Martins

El partit emparat amb conceptes com el feminisme, l’ecologisme i l’oposició al racisme continua el seu lent però progressiu creixement des de la seva creació, a finals del segle passat. En les dues últimes eleccions s’ha consolidat com a tercera força, superant formacions amb més pes històric com el Partit Comunista i el conservador CD-PP. La candidata té 48 anys i es presenta per tercera vegada.

Coalició Democràtica Unitària (CDU) - Jerónimo de Sousa

El secretari general del Partit Comunista, de 74 anys, repeteix al capdavant d’aquesta aliança que inclou el Partit Ecologista Els Verds i la plataforma Intervenció Democràtica. Està sent elegit com a diputat ininterrompudament des de 1975, en un total de 14 eleccions consecutives. També s’ha presentat en dues ocasions a la presidència de la república. La seva formació, no obstant, ha anat perdent suport progressivament durant la major part del present segle.

Chega! (CH) - André Ventura

Notícies relacionades

La formació ultradretana creada el 2019 va aconseguir un escó en la seva primera presència electoral. El seu ocupant, André Ventura (39 anys, antic integrant del PSD), repeteix com a candidat després de presentar-se l’any passat a la presidència de la república, en què va obtenir un 12% de suport, amb gairebé mig milió de vots. El partit ha seguit les estratègies de Vox a Espanya per a la seva irrupció i consolidació, i les enquestes li donen un possible creixement en aquests comicis.

Altres candidats

Amb menys opcions teòriques parteix una formació històrica, com és el partit conservador CD-PP. Francisco Rodrigues dos Santos serà el seu candidat després del notable descens sofert en les passades eleccions amb Assunção Cristas com a cap de llista. Per la seva banda, el Partit Animalista, ja amb representació parlamentària, presenta Inés Sousa Real, i Iniciativa Liberal aposta per João Cotrim de Figueiredo.