Crisi sanitària global

Pequín concentra el gruix dels contagis a dues setmanes dels Jocs d’hivern

La capital extrema les precaucions després de registrar 43 casos en una setmana

Pequín concentra el gruix dels contagis a dues setmanes dels Jocs d’hivern

EFE

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

A Pequín ha desembarcat el coronavirus després de dos anys sense angoixes consignables. Els pequinesos havien escoltat com un eco llunyà els tancaments i testatges massius en altres punts de la geografia xinesa i ara concentren el gruix dels positius del país. Serien magnituds irrellevants en una altra banda del món, tot just 43 casos en una setmana després dels nou d’avui, però són intolerables a la ciutat que s’engalana per encendre el peveter olímpic en menys de dues setmanes.

És una situació «complexa i seriosa», ha aclarit aquest matí el portaveu municipal. La imminència de l’esdeveniment i la depurada política de tolerància zero expliquen unes mesures estrictes fins i tot per als paràmetres xinesos. Els dos milions d’habitants de Fengtai, un districte obrer del cinturó meridional de la ciutat, van ser analitzats durant diumenge en el miler de llocs aixecats als seus carrers. Demà hauran passat ja per la seva segona ronda de tests i la casuística suggereix que no serà l’última.

Els controls s’han estès a barris més acabalats com Chaoyang, el nucli de finances i oci, o Dongcheng, el vell centre històric. Molts veïns esperaven avui al carrer durant el gèlid hivern pequinès al tràmit de la PCR sense que hagin transcendit contagis a les seves zones. «El guàrdia de seguretat del nostre complex residencial va trucar a la porta quan eren més de les 10 de la nit per informar-nos que avui havíem de fer-nos el test sense falta. Al migdia hi havia una cua enorme però el procés és eficient, en 40 minuts ja havíem acabat», revela una arquitecta espanyola que resideix al nord de Sanlitun, el barri amb més concentració d’estrangers.

Rastreig exhaustiu

L’estratègia cerca que cap contagi quedi fora del radar. Qualsevol que hagi comprat en una farmàcia durant les dues últimes setmanes medicines contra la febre, la tos o la irritació de coll està obligat a sotmetre’s al test o s’arriscarà a perdre el codi de salut verda del seu telèfon mòbil que es requereix per viatjar o entrar en instal·lacions públiques.

Els generalitzats pagaments a través del telèfon que deixen un rastre inequívoc impossibiliten l’engany. També s’ha recomanat als pequinesos que no surtin de la ciutat si no és imprescindible, s’han clausurat instal·lacions tan icòniques com el Temple del Lama i informat que les escoles continuaran tancades després de les imminents vacances de l’Any Nou xinès.

Notícies relacionades

El brot pequinès és una cruel paradoxa quan la Xina volia mostrar que es poden gestionar uns Jocs Olímpics amb raonable normalitat en temps de pandèmia. La setmana passada, quan el coronavirus va irrompre a la ciutat, va renunciar a la venda d’entrades al públic i va informar que només els grups convidats per les autoritats podran asseure’s a les grades després de passar escrupolosos controls. La mesura va emfatitzar els perills de l’òmicron, menys nociva però més contagiosa que les seves predecessores. Les autoritats mèdiques revelaven a la premsa local que el personal encarregat de traçar els contagis a penes dorm tres o quatre hores aquests dies per aconseguir un objectiu que sembla avui quimèric: preservar l’atmosfera festiva durant els Jocs i embridar els contagis.

Xian aixeca el confinament

La inquietud a la capital contrasta amb el recuperat assossec en altres ciutats que havien rebut la visita del coronavirus. A Xian, la capital de la província septentrional de Shaanxi, ha conclòs avui el tancament després d’un mes. L’estricte confinament dels seus 13 milions d’habitants va mostrar que, dos anys després del forrellat de Wuhan, la Xina continuava fidel al receptari. També s’ha sufocat el brot de Tianjin, la ciutat portuària a l’est de Pequín. Les alarmes només sonen a Pequín, que ja ha exportat els seus contagis a províncies com Shandong, Shanxi, Liaoning o Hebei.